Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Божидар Андреев тръгва за Париж, за да изпълни обещание към много специален човек

18 юли 2024, 15:30 часа • 3510 прочитания

"Българските олимпийци в Париж" е спортна поредица на Actualno.com, в която представяме спортистите на България на Олимпийските игри през 2024 г.

Българският щангист Божидар Андреев е една от големите надежди на страната ни за спечелване на златен медал от Олимпийските игри в Париж. Родният тежкоатлет винаги е мечтал за отличието, но сега е още по-мотивиран да го спечели, тъй като е обещал да го направи на един много специален за него човек.

Божидар Андреев израства в бедност

Божидар Андреев Вдигане на тежести

Божидар Андреев е роден на 17 януари 1997 година в сливенското село Тополчане. Бъдещата звезда на България израства в бедност в ромската махала на селото. Още от малък той започва да спортува, а когато е шести клас е открит от треньора Пламен Братойчев. Специалистът се ангажира пред семейството на щангиста да поеме подготовката му и обучението.

Треньорът му го приютява

Божидар Андреев Вдигане на тежести

След това Божидар Андреев се мести в Спортното училище в Сливен, където е настанен в общежитията и продължава да набляга на вдигането на тежести. Когато завършва обаче, той се оказва на улицата. Причината е, че не му отпускат общинско жилище. Това принуждава тежкоатлета да живее в стая в залата, където тренира. Впоследствие Андреев е приютен от Пламен Братойчев и семейството му.

Българският щангист отказва примамлива оферта от Азербайджан

Божидар Андреев Вдигане на тежести

През 2014 година идва и първият му голям успех във вдигането на тежести. Божидар Андреев става олимпийски шампион на Младежките олимпийски игри в китайския град Нандзин. Постижението на българина приковава погледите към него и Азербайджан му предлага 250 хиляди долара, за да се състезава за страната. Родният щангист обаче веднага отказва. Причината е, че не иска да вдига под чужд флаг.

През 2018-та Божо Андреев става европейски шампион на първенството за младежи до 23 години на първенството в Полша. Година по-късно българинът печели и титлата при мъжете в категория до 73 килограма.

Жестока трагедия бележи живота му

Божидар Андреев Вдигане на тежести

Андреев продължава да се представя на много високо ниво и печели квота за Олимпийските игри в Токио. И тогава жестока трагедия бележи живота му. Малко преди Игрите умира дъщерята на неговия треньор – Преслава. Двамата с Божидар са изключително близки от времето, в което щангистът живее в семейството на Пламен Братойчев. Младата жена си отива от този свят на едва 29-годишна възраст, след като губи битката с коварна болест.

Това се отразява много тежко на Божидар Андреев, който и е дал обещание да спечели олимпийски медал. Точно преди състезанието в Токио пък го сполетява друга беда – получава контузия в рамото. Това не спира българина, който се движи доста добре в надпреварата и е на крачка от бронза, но след два неуспешни последни опита остава пети.

Божо Андреев е готов да изпълни обещанието си

Божидар Андреев Вдигане на тежести

В началото на тази година Божидар Андреев стана европейски шампион за втори път в своята кариера по време на първенството в София. След броени започват Олимпийските игри в Париж. Българският щангист ще представя страната ни на най-големия спортен форум. Божо отива във френската столица с една единствена цел – да изпълни обещанието си към Преслава.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: Голямата надежда на България за олимпийско злато: Карлос Насар

Четете завладяващите олимпийски истории в рубриката ни „Дните до Париж

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес