Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Абсурдно: Отнеха медала на испанска състезателка заради добро дело

11 септември 2024, 15:43 часа • 1297 прочитания

Параолимпийските игри в Париж завършиха с абсурдна проява на буквализъм. Испанската атлетка Елена Конгост бе лишена от бронзовия си медал в маратона, след като беше дисквалифицирана на метри преди финала.

Отнеха бронзовия медал на параолимпийката Елена Конгост, направила добро 

36-годишната атлетка е с частично увредено зрение и затова се състезава в категория Т12 с водач - Миа Карол-Бругера. Двамата изминаха дистанцията за 3:00.48 часа и привидно си осигуриха място на подиума след мароканската двойка Фатима Езахра Ел Идриси и Мерием Ен-Нурхи. Но тъй като водачът ѝ страдаше от крампи, Елена отпусна въжето, което ги свързва, за да му помогне да премине финалната линия.

Елена Конгост

Според правилата всички бегачи в маратона Т12 трябва да са свързани с водача си чрез въже през цялото време, което доведе до дисквалификация за испанката. Завършила на 4-то място - японката Мисато Мичишита, чийто световен рекорд бе подобрен от Ел Идриси в състезанието, бе наградена с третото място.

Първи думи на Елена Конгост след дисквалификацията 

"Бих искал всички да знаят, че не съм дисквалифициран за измама, а по-скоро за това, че съм човек и за инстинкта, който идва при теб, когато някой падне, и ти му помогнеш или го подкрепиш", каза Конгост пред "Marca". "Честно казано, съсипана съм, защото имах медал. Супер горда съм от всичко, което направих, а накрая ме дисквалифицираха, защото на 10 метра от финала пуснах за секунда въжето, защото човекът до мен падна с лице към земята, а аз отново хванах въжето и пресякохме финала. Следващият състезател бе на три минути от мен, така че беше рефлекторно действие на всяко човешко същество да се хванеш за човек, който пада до теб."

ОЩЕ: Мобилен телефон лиши италиански герой от медала му в Париж

Дария Александрова
Дария Александрова Отговорен редактор
Новините днес