Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

50 дни до Париж 2024: Олимпийският карък на българското джудо

07 юни 2024, 11:27 часа

"Дните до Париж 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Олимпийските игри 2024 в Париж.

Реклама

България няма медал от олимпийски игри в джудото вече 20 години. За последно на Игрите в Атина през 2004-та Георги Георгиев завоюва бронза в категория до 66 кг. Тогава пазарджиклията счупи 24-годишно проклятие, тъй като останалите ни две олимпийски отличия в този спорт са от Москва 80.

Пътят на Георги Георгиев до олимпийския бронз

В гръцката столица Георгиев, с треньор Иван Нетов, стартира с победа над Давид Маргошвили (Грузия). Впоследствие българинът се справи с Бекташ Демирел (Турция) и Муратбек Кипшакбаев (Казахстан), за да си осигури полуфинал срещу японеца Масато Учишиба. Георги Георгиев губи сблъсъка и излиза в битка за третата позиция.

ОЩЕ: Младият талант Емил Вълчев: Целта ми е олимпийско злато

джудо Георги Георгиев

Георгиев връща България на почетната стълбичка след 24 години

В малкия финал нашият състезател надвива Оскар Пеняс (Испания) със „златна оценка“ в продължението. Освен това пазарджиклията е трикратен бронзов медалист от европейски първенства. През 2006-а става и първият ни сънародник с титла от престижния турнир в Париж с ранг Супер световна купа.

Сребро за Димитър Запрянов и бронз за Илиян Недков от Москва 80

Георгиев връща страната ни на почетната стълбичка на олимпийските игри след 24 години. През 1980 година в Москва Димитър Запрянов се окичва със среброто в категория над 95 кг, след като във финала губи от Анжело Паризи (Франция) с ипон 40 сек преди края. Илиян Недков пък остава трети при 65-килограмовите.

Димитър Запрянов джудо

Престижните олимпийски класирания в джудото

Това са и трите олимпийски отличия на България в джудото. Останалите престижни класирания са от Сеул 88, Атланта 96 и Рио 2016. В столицата на Южна Корея Запрянов се класира на пето място. 8 години по-късно бъдещия треньор на Георги Георгиев - Иван Нетов, е седми. Най-актуалният ни успех е седмата позиция на Ивайло Иванов от Олимпийските игри в Бразилия.

ПРИПОМНЕТЕ СИ: Голям успех: Джудистът Ивайло Иванов завоюва сребро за България от Големия шлем!

Ивайло Иванов

Ивайло Иванов и Марк Христов ще представят България в Париж

Иванов е един от двамата джудисти, които ще ни представят на Олимпийските игри в Париж. Той заминава за третата си олимпиада, но ще направи дебют при 90-килограмовите. На предишните двукратният европейски вицешампион участва на 81 кг. Другият ни състезател е дебютиращият Марк Христов, който си осигури континентална квота в категория до 73 кг с 2338 точки. По-рано тази година той стана пети на Големия шлем в Тбилиси, през миналия сезон взе първия си медал на състезание от подобен ранг - бронз в Тел Авив, а през 2022-а ликува с европейската титла до 23 години.

През 2004 година Георги Георгиев се пребори с 24-годишно проклятие, а сега Ивайло Иванов и Марк Христов могат да счупят 20-годишния ни олимпийски карък.

Автор: Джем Юмеров

ОЩЕ: 57 дни до Париж 2024: Патицата пренаписа историята на леката атлетика

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Париж 2024" всеки петък от 07:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Джем Юмеров
Джем Юмеров Отговорен редактор
Новините днес