Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо наричат Кюстендил "градът на изворите"?

09 април 2024, 13:19 часа • 2254 прочитания
Реклама

Познат още като “градът на изворите“, Кюстендил е перлата в короната на българските балнеоложки курорти. Заради своята 20 вековна история е признат за спа курорт с национално значение. Мястото е известно с изобилие от минерални извори, които имат редица лечебни свойства. Според историческите сведения, тук са се лекували римски генерали и пълководци след изтощаващи битки. Освен това Кюстендил е привлекателен с изворите си и през османското време, както и след Освобождението. С над 40 минерални извора градът се превръща в любима дестинация за почивка и релакс.

Температурата на минералната вода е около 73º С и има дебит 23,4 л/ сек. Тя е слабо минерализирана с висока алкална реакция. Сулфидите, високото съдържание на флуор и сяра я нареждат сред най-ценните минерални води в света. Ключовият елемент е точно сярата. Тя стимулира растежа на клетките, съдейства за правилното функциониране на ставния апарат. А освен това спомага и за еластичността на тъканите. Начините за лечение с минералната вода са няколко – чрез пиене, бани, инхалации и други хидротерапевтични процедури.

Минералните извори на Кюстендил притежават множество ползи за здравето. Водата се използва за лечение на гинекологични неразположения, травматично-ортопедични и неврологични заболявания, както и такива, причинени от травми на костите, ставите, мускулите и сухожилията. Друго предимство на водата е, че съдейства и за облекчаване на упорити кожни инфекции. Също така кюстендилската минерална вода подобрява кръвообращението и цялостно кондицията на тялото.

Всичко това прави Кюстендил едно чудесно място за лечебен туризъм за вас и вашите близки. В това райско кътче всеки открива търсеното спокойствие. Природата тук е изключително красива, а въздухът - чист и свеж. Тези характерни блага гарантират заслужено удоволствие и наслада. За развлечение след лечебните СПА процедури, може да посетите различните културни събития в града.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес