Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В Кюстендил пресъздават обичая "Бабин ден"

21 януари 2015, 17:20 часа • 10725 прочитания

Обичаят Бабинден, посветен на родилната помощ, беше пресъздаден в Етноцентър „Рубин" Кюстендил . В него участваха баби от село Слокощица, които са участвали в израждането на бебета,старши акушерката Василка Вангелова и акушер-гинекологът д-р Маргарита Исталиянова.Те разказаха как е протичал процесът на раждане в годините назад, дори си спомниха как се е рязала пъпната връв на бебето със сърп и после завързвала с косата на майката, за да е силна връзката й с бебето.

"Бабинден е един от най- светлите празници, в които се почита жената майка с нейните прекрасни деца, бабата , която помага за раждането на тези деца в миналото и лекарите акушер- гинеколози, които днес помагат за раждането на децата.Нашата работа е колективна и не само лекарите помагат в този труден момент. Огромна роля имат и акушерките, санитарите, анестиолозите, специалистите от кръвна станция, шофьорите на линейките, телефонистите- нашата работа е колективна и без всеки един от нас не може, огромно благодаря на всички", заяви д-р Маргарита Исталиянова.

В Етноцентър "Рубин" беше показана обредността през този ден , която е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес