Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Не е ясно кога ще бъде пусната АМ "Струма" при Дупница

15 август 2019, 09:00 часа • 2731 прочитания

Яснота колко време ще остане затворена АМ "Струма". Това заявиха официално от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Проверява се дали пожарът на боклуците, който затвори магистралата, е нанесъл структурни вреди по колоните, защото има и такива съмнения, стана ясно от експертни обяснения пред БНТ на инж. Иван Досев. Той допусна, че е възможно движението да бъде пуснато отново след 2-3 седмици, но всичко зависи от това какво ще покаже анализът на щетите.

Пред bTV началникът на пожарната Николай Николов беше категоричен, че не става въпрос за лошо строителство. "Огънят е най-големият враг на стомано-бетонните конструкции", каза той и сподели първо впечатление, че армировката изглежда наред.

Що се отнася до това как може да е тръгнал пожарът, Николов не изключи версията огънят да е подпален умишлено. Можело обаче и да е небрежност – някой да хвърли цигара, докато товари или разтоварва отпадъци. Николов подчерта, че няма опасност за хората, макар че "мирише неприятно".

Същевременно Кольо Илиев, собственикът на фирмата "Феникс Ресурс", която складира отпадъците, се заплете в обяснения. Той излезе с тезата, че балите с боклук си били там още като почнал строежът на магистралата и един вид тя минала над отпадъците. Представител на РИОСВ обаче поиска да бъде насочена камерата към боклука и да се видят опаковките на лекарствата, от които ще си проличи от колко време са и по надписи на дати и тогава вече Илиев смени версията. Той обаче каза, че под моста имало и стари гуми, а те не били негови.

Други пожари

В Шишманци има напредък с гасенето на пожара в екозавода, който би трябвало да преработва отпадъците. Разположени са водни системи. При Свищов обаче има вятър и там гасенето на пожара е много трудно, но нещата били под контрол – 50 декара е засегнатата от огъня площ.

Николай Николов заяви, че от АПИ са почнали проверка къде в близост до пътища има сметища.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес