Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кюстендил отбеляза 139 г. от Съединението

07 септември 2024, 16:28 часа • 107 прочитания

„139 години от късното лято на 1885 г., когато телеграфните агенции по света разнасят една странна новина - малката славянска страна, която съвсем наскоро е престанала да бъде османски вилает край Дунава, сама предприема първа решителна стъпка, с която показва, че няма никакво намерение да следва съдбата, предписана и от императивите на европейската дипломация“.

С вдигане на националния трибагреник и едноминутно мълчание присъстващите на арката в центъра на Кюстендил почетоха паметта на героите и мъчениците, дали живота си за Съединението на България.

Венци и цветя на паметника „Булаир“ поднесоха кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов, председателят на Общински съвет Димитър Велинов, областният управител инж. Александър Пандурски,заместник кметове на Община Кюстендил, Негово Преосвещенство Велбъждски епископ Исаак, представители на Кюстендилска духовна околия, народни представители, общински съветници, представители на политически партии, граждани. ”И ето ни днес, години по-късно! Ние стоим тук и отбелязваме тази велика дата в българската история. Узрели да надмогнем всички исторически разделения в името на справедливостта, добруването и просперитета на страната ни. Ключът е в духа на Съединението, в чувството, че сме един народ. Чувството, което с времето бе корозирано от идеологически, класови и други деления, които не трябва да спират нашия ход напред. Егоизмът не бива да подрива съзнанието, че сме един народ. Нашите различия не са повод за разединение, а част от богатството и потенциала на нацията. Именно това е заветът, който ни остави това важно по мащаби и значение събитие – Съединението“, се казва в празничното слово.

Община Кюстендил благодари на всички, които днес почетоха и уважиха героите, на които и до днес дължим обединената си родина!

Още: Нов предмет ще изучават децата в Кюстендил - "Аз обичам моя роден град"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес