Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Войната в Украйна, "Възраждане" в Русия и какво би направил, ако е премиер: Костадин Костадинов пред Actualno.com (ВИДЕО)

24 юли 2024, 19:30 часа • 14460 прочитания

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което към момента изглежда невъзможно. Въпросът, който все още няма отговор, е на кого президентът Румен Радев ще го връчи. За да коментира темата в Студио Actualno поканихме лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Радев няма да ни връчи третия мандат, но ако го направи - ние сме готови с кабинет", заяви Костадинов и добави, че партията му е готова да носи отговорността.

На въпрос какъв все пак ще бъде подходът на "Възраждане", ако получи мандат за съставяне на правителство и как той ще се различава с този на "Продължаваме промяната - Демократична България", той заяви:

"Ние имахме разговор с ПП-ДБ за тяхната антикорупционна декларация. Те предлагат законодателство, което подкрепяме безусловно. Ние обаче предлагаме да се проведат референдуми по въпроси, по които нито те, нито ние можем да наложим гледна точка. Това е условна подкрепа, защото ние не знаем предварително какъв ще е резултатът от референдумите. Оказва се, че те дори това не могат да приемат. Няма как да се бориш с корупцията без да в държавата да има върховенство на закона и демокрацията", заяви той. Още: Костадин Костадинов зове за коалиция "всички срещу ГЕРБ и ДПС"

Какво би направил, ако е премиер?

На този въпрос Костадинов обяви, че е започнал да работи в посока към подобряване на демографската политика и без да е министър-председател: "Аз съм председател на ресорната комисия по този въпрос в парламента и вече стартирах работа по Програма за национална регенерация и ревитализация на регионите".

Като основна цел той очерта и връщане на българските емигранти с програма, която да ги привлече в България, както и запазването на българската финансова независимост.

Всяка една държава има пет форми на суверенитет, ако един от тях липсва - суверенитетът е разклатен. "При нас липсват 4 от 5 "Нямаме политически суверенитет, защото нашата политика се определя отвън, нямаме икономически суверенитет, нямаме хранителен суверенитет, нямаме и отбранителен суверенитет", твърди Костадинов.

"Възраждане" в Русия

Разговорът за суверенитетът беше насочен и към вътрешнопартийните въпроси на "Възраждане". На лидера се наложи да отговори защо депутати от формацията му са били на форум в Москва, организиран от партията на руския диктатор Владимир Путин "Единна Русия". Още: "Костадинов иззе брутално ролята на ПП-ДБ": Кристиян Шкварек в Студио Actualno (ВИДЕО)

"Това беше един международен форум, в който участваха повече от 40 държави. Там установихме контакти с управляващата партия в Южна Африка. Присъстваха представители на държави от 4 континента - Южна Америка, Африка, Азия и Европа", отговори Костадинов.

По думите му там са се обсъждали основно антиколониални практики. 

"Колониализмът отдавна е отречен, ние нямаме държава по света, която да защитава подобни практики, поне официално. Има обаче неоколониални практики, когато държави формално запазват суверенитета си, но се заробва с неизгодни концесионни договори, с присъствие на чужди войски на нейна територия, с обвързващи политически зависимости и т.н. Това са стари практики, които се зараждат отново", добави лидерът на "Възраждане".

Войната в Украйна

Въпросът за конфликта между Москва и Киев започна с напомняне, че едната страна е обявила България за неприятелска държава.

"Русия ни обяви за неприятелска страна, защото ние започнахме неприятелски действия срещу нея. Когато започна войната в Украйна, ние казахме, че не бива да заемаме страна в този конфликт, защото и от едната, и от другата страна имаме интереси и народи, с които сме близки културно, исторически, ако искате и етнически. И в двете държави имаме малцинства. България обаче тогава взе страна", каза Костадинов. Още: Костадинов твърди, че е водил разговори със знакови лица от ПП-ДБ за кабинет

Според него войната в Украйна няма да приключи сега, а и след 50 години, защото "така е било в последните 400 години".

Как лидерът на "Възраждане" отговори на въпроса защо чете руски вестник в Народното събрание - вижте в пълното интервю.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес