Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Виолета Донева: Време е да се отървем от политическия егоизъм и да вървим към обединение на ценности

01 август 2022, 17:00 часа • 21155 прочитания

Четвърти парламентарни избори в рамките на по-малко от две години. И както всеки път, залогът изглежда все по-голям. В Студио Actualno Виолета Янкулова-Донева от политическото ръководство на сдружение ДЕН (Достойнството на един народ) и преподавател по туризъм в Нов български университет коментира какво ни очаква на база това какво постигнахме, откакто започнаха промените след десетилетието на Бойко Борисов.

Кое от свършеното до момента приемате за успех на ДБ и кое за неуспех?

За успех приемам проявената от нас коалиционна култура, на която ние сме способни, защото от много време сме в коалиция и знаем какви са начините на комуникация. Закриването на специализираната прокуратура, решението на проблема с Македония с приемането на предложението на френското председателство, но най-голямото постижение според нас е връщането на разговора за евроатлантизма. Това ни дава възможност за пръв път от много години да насочим пътя на България към НАТО и Европа в пълния му размер.

Възможна ли е предизборна коалиция? Няма ли да ви ограби? В политиката не винаги 1+1 прави 2.

Време е политиката да се отърве от политическия егоизъм и да вървим към едно ценностно обединение. По този начин и обществото ще има възможност да разбере ценностите и разликите между ценностите - евроатлантизъм и псевдо-евроатлантизъм. Обръщане към Европа, европейските пазари, европейската свобода, европейската политика, чувството за сигурност и гордост за това, че сме европейски граждани.

Кого наричате псевдо-евроатлантици?

Колегите от ГЕРБ, колегите от ДПС, защото те докато изразяват евроатлантизма си се оказва, че 12 години сме били в едни много хубави отношения с путинова Русия. Аз нямам нищо против Русия, но политиката на Путин ни показа, че това не е политик, с когото може да се преговаря. Имахме договор с "Газпром", построихме една тръба, като не знам какъв е българският интерес в нея. Видя се какво е положението с "Лукойл" и т.н. Това не е стремеж към справедливост, за това българското общество гласува последните избори, защото търсеше справедливост.

Успешен ли е туристическия сезон? Вие сте експерт по туризъм.

Сезонът е много по-успешен от предишните два. Въпреки че е сезон, който се развива в условия на война, с ограничение на руски самолети да кацат на територията на ЕС. Сезонът е достигнал 80% от резервациите от преди коронакризата, което е голяма победа в тази ситуация. От друга страна в програмата на коалицията имаше записани множество мерки, които нямаше време да бъдат осъществени.

Министерство на туризма няма възможност да се справя с множество от реалните проблеми на туризма. Те опират до МРРБ, до Министерство на културата …

… или Министерство на икономиката.

Каква съществена роля може да има Министерство на туризма, така че да се промени значително туристопотока към България?

Туризмът създава продукт, който носи на обществото блага, това създава работни места. Туризмът е производител на услуги. В този смисъл, ако една държава би искала да печели от туризъм или да подпомогне икономиката си с туризъм, като опазва доста повече околната среда от много видове промишленост, би трябвало да фокусира вниманието си натам и Министерство на туризма да изпълнява тази функция. От друга страна министерството трябва да е визионер, т.е. да продложи такива политики, които да стимулират развитие на туризма.

В интернет виждаме прекрасни примери, стъклени мостове, хотел в ледниково езеро, ресторант в поточе… харесват се лесно и се споделят лесно. Защо няма подобни неща в България?

Всички тези проекти са частни инвестиции.

Какво му предстои на един частен инвеститор, който иска да изгради нещо до природна забележителност?

Първо ще се срещне с българската администрация. На инвеститора му е нужна поне година да обикаля като пощальон по министерства и общини за да получи разрешение. Това, което се разбрахме на коалиционния съвет е, че трябва да се създаде нова визия, която да разглежда българският туризъм като комплексен продукт.

Мнението на д-р Виолета Донева относно опасностите на проекти до природни забележителности и осъществяване на контрол върху такива проекти вижте във видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес