Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Третият мандат като подготовка за нови избори: Анализ на проф. Румяна Коларова (ВИДЕО)

26 юни 2024, 13:09 часа

ГЕРБ по никакъв начин няма да се съгласи на хипотеза за третия мандат. Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът проф. Румяна Коларова, коментирайки възможните изходи от политическата криза в страната.

Реклама

По думите ѝ би било унизително за първия да не успее да реализира мандата, но да се стигне в хипотеза за подкрепа на третия. "Третият мандат приемам като подготовка за следващи предсрочни парламентарни избори. Всеки казва, че иска третия мандат, за да може на следващите избори да каже: "Ние сме готови да направим коалиция". Надявам се всеки да обясни каква коалиция - в какъв формат и по какъв начин. Надявам се това да стане темата на следващите предсрочни избори, защото това е темата на българската политика в последните четири години", заяви Коларова. 

Тя уточни, че не говори обаче за възможен предсрочен вот наесен, а по принцип, "ако не мине кабинетът на малцинството. Защото какво е кабинет на малцинството - това е кабинет, който е отворен към всички партии, защото не е могло да се направи коалиция. Кабинетите на малцинството са най-стабилните кабинети н европейските демокрации, защото веднъж, когато са направени, те са много гъвкави", обясни проф. Коларова.

Тя посочи, че става дума за гъвкава политика, когато управлява такъв тип кабинет. "В Дания има такова управление - кабинетите на малцинството се наричат още "псевдоопозиция", анализа Румяна Коларова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес