Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Силвия Великова: ВАС се хвана за най-несериозния аргумент на ДПС-Пеевски, ще има подозрения (ВИДЕО)

11 септември 2024, 19:30 часа • 7186 прочитания

Адвокатите на "ДПС-Ново начало" - коалицията около Делян Пеевски - представиха три аргумента защо именно тази фракция трябва да бъде регистрирана за изборите вместо коалицията около Ахмед Доган, а Върховният административен съд "се хвана за нещо, което никой не допускаше".

Това коментира в Студио Actualno журналистът Силвия Великова, която бе в съдебната зала, когато ВАС нареди на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало" и с това бе сложен край на юридическия спор: Развръзката: Съдът отсъди за Пеевски, нареди на ЦИК да регистрира "ДПС-Ново начало".

Трите аргумента на ДПС-Пеевски

"Никога не съм си представяла, че в съдебната зала мога да видя такъв цирк – с оттегляне на пълномощни, с оттегляне на откази, с оттегляне на оттеглянията", каза тя и отчете, че заседанието е продължило едва 10-ина минути. "Адвокатите на "ДПС-Ново начало" изброиха три основания на регистрацията: коалицията е създадена първа по време - на 27 август, два дни преди коалицията на Доган; подаденото по електронен път заявление е в 00:05 ч. - т.е. изпреварващо; има решение на парламентарната група, която разрешава ДПС да влезе в тази коалиция", посочи Великова.

Снимка: БГНЕС

Още: Официално: ДПС - Доган се явяват като Алианс за права и свободи (ВИДЕО)

Съдът отчете за решението си само електронното заявление, което повдига редица въпроси, смята журналистът. "Другите две основания изглеждат по-сериозни - като това, че е имало решение на ПГ. Следва големият въпрос – не са ли били подведени всички останали формации, които от петък чакаха да влязат за регистрация? Не са ли били поставени в по-неблагоприятна ситуация от движението на Пеевски, който очевидно е знаел, че това е печелившият ход. ВАС няма практика да се обяснява, но ще има подозрения, че това е било предварително консултирано, насочено, за да може именно тази коалиция да бъде регистрирана. Пеевски може да има регистрация, но няма електорат", заяви Силвия Великова.

Още: ВАС поряза Пеевски за участие в местните избори, след като му отсъди победа за парламентарния вот

Ходовете на ДПС-Доган

Според нея сега има вариант хората около Доган да участват във вота като физически лица - под някаква форма като независими кандидати, представлявани от друга партия или коалиция. По думите ѝ - Доган е част от сърцата на изселниците, докато "Пеевски никога няма да бъде част от тях".

Гледайте още в интервюто: независима ли е съдебната власт; Ще видим ли битка Доган-Пеевски в Кърджали?

Водещ: Румен Скрински

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес