Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Схеми и милиони: Какво е "Исторически парк"? Говори Вяра Тодева (ВИДЕО)

30 юли 2024, 16:00 часа • 16404 прочитания

Основната задача на парламентарната комисия, посветена на "Исторически парк", е да разберем дали става дума за ханове и реплики на исторически сгради, или в крайна сметка това е една финансова пирамида, понци схема, източник на имотни измами. 

Това заяви в предаването "Студио Actualno" бившият областен управител на София и народен представител от ПП-ДБ, Вяра Тодева, която е член на комисията, установяваща факти и обстоятелства около появата на "Исторически парк" на Ивелин Михайлов. 

Какви са схемите?

Освен Ивелин Михайлов, в "Исторически парк" има замесени много лица и най-вероятно става въпрос за пране на пари, посочи Тодева, като уточни, че схемата е обяснена от страна на МВР. "Имотите на място са били придобивани на близки до данъчната оценка стойности, като след това са били продавани на много по-висока стойност, а така се формира една значителна печалба. По този начин реално се изпират тези средства, които иначе са с неизяснен произход. Проверките към момента продължават, аз поставих въпрос, който също следва да бъде анализиран: дали тези имоти не се държавна собственост", обясни Тодева.

Другият въпрос, с който парламентарната комисия се занимава, са финансовите схеми с акциите за парка. "Това е схемата с продажбата на акциите, тъй като има един милион акции към момента, които са имитирани по един лев. В крайна сметка обаче от лицата, които разпитахме и които дадоха информация, се оказа, че акциите са били продавани на многократно завишена стойност, като на хората им е било обещано, че разликата реално се внася в "Исторически парк". Например, в един от договорите, който ни беше представен, е записано, че акциите се продават по един лев - 600 броя акции. Всъщност обаче лицето е заплатило за тези акции 185 000 лева", разкри още Вяра Тодева.

Третият мандат и решението на Конституционния съд

Тодева каза, че още днес в коалицията ПП-ДБ ще проведат вътрешно обсъждане, за да се реши дали техни представители ще отидат на разговори с партията на Слави Трифонов. "Ясно заявихме, че не виждаме потенциал за антикорупционно проевропейско правителство в този парламент. Да си припомним, че ИТН поискаха от Конституционния съд да се произнесе по промените в Конституцията и на практика цялата съдебна реформа беше отменена. Днес предстоят разговори в коалиционен формат и веднага след това ще съобщим решението", посочи Тодева.

Относно решението на Конституционния съд за съдебната реформа, Тодева отбеляза, че през цялото време изходната точка е била битката със завладяната държава. "Върнахме се в начална позиция, но това не означава, че трябва да се откажем", коментира още Вяра Тодева.

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес