Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Политолог: ЕНП ще натисне ДБ да се отцепи и да управлява с ГЕРБ (ВИДЕО)

12 юни 2024, 19:30 часа
Реклама

Политологът доц. д-р Татяна Буруджиева изрази теза, че Европейската народна партия (ЕНП), част от чието семейство са ГЕРБ и "Демократична България", може да осъществи натиск към ДБ да излезе от коалицията с "Продължаваме промяната" и да се включи в управление с формацията на Бойко Борисов.

Още: "Ако трябва курбан, ето курбан": Христо Иванов подаде оставка (СНИМКИ и ВИДЕО)

"Защо твърдя, че ГЕРБ ще се обърнат към ПП-ДБ? Борисов няколко пъти каза, че само с ДПС няма да направи правителство. За негов ключов е отговорът на „Демократична България“. Този път ми се струва, че от ЕНП няма да има натиск към Борисов да прави евроатлантическо правителство, а по-скоро ще има натиск към ДБ да се съгласи да влезе в такова правителство", заяви тя в Студио Actualno. Буруджиева смята, че лидерът на ГЕРБ трябва да води разговори с ДПС, тъй като движението е втора сила, но ключов за него е "третият партньор".

Още: Пеевски прикани Борисов да го извика за разговори за правителство

Снимка: Татяна Буруджиева, Actualno.com

Ерозията на ГЕРБ

Буруджиева коментира и 140-те хиляди загубени гласа от страна на ГЕРБ-СДС на тези избори в сравнение с предишния парламентарен вот от април 2023 г. "Мисля, че ерозията може да настане тепърва. Ще я видим, ако ГЕРБ допусне да не състави правителство. На едни следващи избори ще видим за какво става дума, тогава интригата ще се завърти около първото място", прогнозира политологът.

Още: Политическа легитимност? На 80% от българите така им е добре: Татяна Буруджиева

Гледайте още в интервюто: има ли наказателен вот срещу ГЕРБ, какви са следващите ходове на Борисов, какво значи легитимност на политиците и ще има ли протести, ако ГЕРБ се обединят с ДПС?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес