Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасностите за България, ако човек от БНБ стане служебен премиер: Анализ на Любомир Каримански (ВИДЕО)

07 август 2024, 19:30 часа • 6468 прочитания

Ако си управител или подуправител на Българската народна банка и имаш амбиции да ставаш служебен премиер, то трябва директно да напуснеш БНБ, а не да излизаш в неплатен отпуск. Това се разбра от коментар на финансиста и бивш депутат от ИТН Любомир Каримански, който в Студио Actualno анализира предстоящия пореден избор на служебен министър-председател съгласно новата Конституция.

Припомняме, че бившият народен представител от ДПС и настоящ подуправител на банката Петър Чобанов заяви, че би приел да оглави временно изпълнителната власт - но при определени сценарии. Другият подуправител - Андрей Гюров - беше отстранен заради конфликт на интереси, установен от Антикорупционната комисия и наречен от него политическо действие.

Още: "Игра на собствени източници": Слух и "твърдо не" за нов сценарий на ПП с Рая Назарян

Рисковете за БНБ и еврозоната

Според Каримански, когато има съвместяване на две длъжности, каквито са управител/подуправител на БНБ и премиер, не трябва да се допуска да се увеличи рискът за независимостта на Централната банка. "Това означава само едно – когато даден подуправител стане министър-председател, но не е напуснал БНБ, може да повлияе на макроикономическата прогноза на Министерството на финансите. За да не допускаме такъв тип риск от вмешателства на политическата власт в независимостта на Централната банка, е необходимо управителят, подуправителят да напуснат поста", смята финансистът.

"Защо да похабяваме един управител или подуправител на БНБ, за да стане премиер и да организира просто избори, ако има истински капацитет да е министър-председател?", пита Каримански.

Още: Главчев: Ако Радев ми предложи да съм пак служебен премиер, ще приема

"В този парламент не виждам нито един, който да е достоен за министър-председател", заяви бившият депутат в контекста на спекулациите за евентуално сваляне на Рая Назарян от поста председател на парламента, за да се избегне служебният премиер да е близък до ГЕРБ: Имало е идея за сваляне на Рая Назарян: Кирил Петков потвърди.

Относно еврозоната, Каримански коментира, че всеки служебен премиер би носил отговорност: "И ако в момента имаме предизвикателства, те са как държавата ще спази този процес и ще го следва по отношение на бизнеса".

Гледайте във видеото още интересни акценти от анализа на Любомир Каримански.

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес