Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нямаме адекватна инфраструктура": Бивш екоминистър каза как ще се справим със сушата (ВИДЕО)

28 август 2024, 13:00 часа • 5979 прочитания

Ние нямаме адекватна водна инфраструктура в страната и също така не сме подготвени за сериозните климатични проблеми.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" бившият министър на околната среда и водите Юлиян Попов, коментирайки сушата в страната и водния режим, на който са подложени множество селища. "Все пак има места, има общини, където водата се управлява добре, например всички язовири за питейни нужди, те са 14 и се стопанисват от Министерството на околната среда и водите. Селищата, свързани с тях, не са на воден режим", обясни Попов.

По думите му водните ресурси в България трябва да се управляват интелигентно. "България има много разнообразна география и съответно решенията не са универсални. Всеки регион, всяко населено място има разлика. Вода се губи по различен начин и на различни места", отбеляза Попов.

Той каза какво трябва да се направи, за да се реши трайно въпросът със засушаването в страната. "Трябва да има инвестиционен план и този план не трябва да бъде обвързан с европейски помощи. Ние трябва да си дадем сметка, че водният сектор има нужда от инвестиции в рамките на десетки милиарди. Тези десетки милиарди няма как да дойдат от европейски фондове. Освен това употребата на вода има бизнес модел, което означава, че инвестициите трябва да влязат по цената на водата. Не може да потискаме цената на водата за сметка на инвестициите, защото впоследствие само губим от това", коментира още Попов. 

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес