Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Нетаняху е човек с девет живота": Какво цели Израел в Ливан? Анализ на проф. Владимир Чуков (ВИДЕО)

30 септември 2024, 19:30 часа • 4400 прочитания

Нова ситуация, нова система, нови играчи, нов баланс на силите - това е ситуацията в момента в Близкия изток. Израел в момента се опитва да се възползва от нанесения удар от "Хамас от 7 октомври миналата година. Сега чрез тези си действия Израел се опитва да даде урок на Иран за това, което може да се случи.

Това стана ясно от думите на арабиста проф. Владимир Чуков в предаването "Студио Actualno"Той коментира поредното напрежение в Близкия изток. Според Чуков Израел се бори за съществуването на Бенямин Нетаняху, "но практически той ще спечели изборите. Той е тотален господар в правителството. Нетаняху е човек с девет живота", каза Чуков.

"Много експерти говореха, че Израел не може да води война на два фронта срещу "Хамас" и Хизбула", но се вижда, че това е възможно. "Оказа се, че разузнаването на Израел е наистина безпрецедентно. Всичките служители в поделението за киберсигурност например са между 18 и 21-годишна възраст. Те работят с псевдоними, никой не знае кой-кой е", разкри експертът.

Сухопътна офанзива на Израел в Ливан?

"Ще има такава операция", категоричен е Чуков. "Те са влезнали вече в бункерите, търсейки информация. Това ще бъде операция за търсене на информация, защото ахилесовата пета на израелската армия са пленените войници. Ако ги нямаше заложниците в Газа, нещата много отдавна щяха да са приключили", отбеляза арабистът.

Според него Иран оставя съпротивата сама да се оправя с изказването си, че няма да изпраща сили към Израел. В Иран като че ли има някакво разслоение, говори се на два различни езика, това са два различни наратива, което показва слабост, посочи още проф. Чуков.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес