Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Наградите "Златен Шиши": Без милост за медийния слугинаж и антижурналистика (ВИДЕО)

20 декември 2022, 19:30 часа • 11979 прочитания

Независимият български сайт "КлинКлин" организира за втора поредна година конкурса "Златен Шиши" - награди за антижурналистика. До края на годината всеки може да номинира най-беззъбите интервюта, най-абсурдните заглавия и като цяло най-отблъскващите материали в българското медийно пространство. За да разкаже повече за идеята в Студио Actualno поканихме главния редактор на "КлинКлин" Калоян Константинов.

Как и защо се роди идеята за наградите?

Всичко започна от една маса в бирария в Лозенец, където с Константин Мравов, също колега журналист (работи в БНР), разсъждавахме на тема: "Какво може да се промени в медийната среда, защо всичко е толкова гадно?". Както повечето хубави идеи, след няколко бири си казахме: "След като има толкова много награди за добра журналистика, а реално няма толкова добра журналистика - защо да няма и обратното. Защото в момента никой не казва: "Ето тези материали са некачествени, манипулативни и най-вероятно - платени".

Какво последва? Имате ли поддръжници, намерихте ли подкрепа?

След това обърнахме света, за да намерим хората от нашето жури: Йордан Стефанов - създател на "Наука и критично мислене", Константин Мравов - журналист, Чавдар Николов - карикатурист, както и проф. Николай Михайлов - зам. декан на Факултета по журналистика и масова комуникация в Софийски университет. Много съм им благодарен, защото когато казвам "обърнахме света", имам предвид, че получихме много отговори: "А не, не - ако гласувам срещу дадена медия - те после как ще ме канят?", а много колеги журналисти казаха: "Срещу колеги не се говори. Това е не етично".

Имате ли милост?

Не, нямаме. Взимаме решенията на база на точкова система, гледаме всичко да е възможно най-открито и прозрачно. Всеки може да изпрати номинации на: office@klinklin.bg, някой може и да се самономинира. Не е лесно, знаем каква е ситуацията в повечето медии и че повечето колеги не харесват тази ситуация. Въпреки това мислим, че е редно особено неприятните случаи на публицистичен слугинаж или чиста некадърност да бъдат показвани и да се казва: "Това не трябва да се прави!". 

Не е ли това свобода на словото? Всеки да напише нещо по начина, по който го мисли.

Да, така е! Припомням само какво е казал Гьоте: "Който много говори за свободата на словото, обикновено иска да злоупотреби с нея." В българския език имаме хубавата дума "слободия". Не ми е известно в други езици да има разлика между "свобода" и "слободия". В българското медийно пространство имаме илюзията за свобода. Повечето от материалите, които са номинирани или печеливши, са написани под диктовка. На тях им е казано за какви теми да говорят, кого да нападат или защитават - това не е никаква свобода.

Кои са номинираните тази година?

Можем ли да възпитаме в себе си критично мислене, за да можем сами да преценим дали даден материал е тенденциозен?

Кой плаща на klinklin.bg?

Вижте отговорите на тези въпроси в пълното интервю Калоян Константинов.

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес