Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Митът "Доган" рухна": Валерия Велева разказа какво наследи Пеевски от почетния председател на ДПС (ВИДЕО)

03 септември 2024, 13:45 часа • 28409 прочитания

Това, което се случва в ДПС, означава край на това ДПС, което ние знаем в последните 35 години. Край на тази партия с нейното съществено влияние в политическия живот и край на мита "Доган", който е последният мит от прехода.

Това заяви в предаването "Студио Actualno" журналистът Валерия Велева, коментирайки процесите в "Движението за права и свободи", преди предсрочните парламентарни избори на 27 октомври.

"Сблъсъкът е между Доган и Пеевски. През последните години те бяха едно - двете страни на една монета. Пеевски, в този вид, в който го виждаме сега, е продукт на Доган. Доган в тези 15 години предаде на Делян Пеевски целия свой опит за задкулисно дирижиране на политическите процеси. Той му даде "ноу-хау" за задкулисната политика. Доган е изключителен човек, който знае как да манипулира и как да води политическите процеси. Пеевски е изключителен работохолик, амбициозен човек и супер енергичен. Разломът дойде в усещането за това какво трябва да бъде ДПС оттук-нататък", заяви Велева.

По думите ѝ винаги в съзнанието на Доган ДПС е била партия балансьор, а Пеевски е дошъл с формулата ДПС да участва реално в политиката и да влезе там по червения килим. Според Валерия Велева, чисто човешката завист при Доган от постигнатите резултати на Пеевски на последните предсрочни парламентарни избори също е възможно да е изиграла роля в конфликта и разделението в партията.

"Пирамидата "ДПС" рухна, край, няма я! Ако Ахмед Доган не излезе сега и не поведе тази част от ДПС, която се регистрира вчера, и не консолидира етническия вот зад себе си, с ДПС е свършено", обясни Велева.

Тя смята, че България се намира в етап на окончателно сриване на партийния модел, тъй като с унищожаването в този вид на партии като ДПС и БСП преходът практически е завършил.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес