Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любомир Кючуков в "Отговорите": Думата на годината беше "война" (ВИДЕО)

22 декември 2022, 16:45 часа

Каква беше годината в международен план? Спор няма, че войната в Украйна е събитието, което се отрази на всичко, случващо се по света през 2022-а.

Реклама

В „Отговорите“, седмичното обзорно предаване на Actualno.com., разговаряме с дипломата и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, който е директор на Института за икономика и международни отношения. Ето какво каза той:

„Безспорно думата на годината беше „война“. И това, което 2022-а оставя на следващата година е един прост и стряскащ въпрос: Какво ще се случи евентуално когато следващият път на територията на държава-членка на НАТО бъдат убити нейни граждани, този път не от украинска, а от руска ракета? Защото всички сме наясно, че това може да предизвика глобален конфликт.

И дори самото обстоятелство през изминалата година, когато тази ракета падна в Полша, беше много показателно от гледна точка на реакцията на най-отговорните фактори. Имам предвид на първо място президента Байдън. Спешността, с която той свика своите колеги от Г-20, които бяха по това време в Бали и спешността, с която излезе информацията, че това не е руска ракета, показва какво означава, ако беше обратната ситуация. И че тогава ние не бихме реагирали нито толкова спокойно, нито толкова успокоително от гледна точка на по-нататъшното развитие. Т.е. това, което искам да кажа, светът действително е изправен пред много сериозен риск и глобалната война може да бъде предизвикана, включително и от един инцидент.

Засега основният подход на ЕС и НАТО е повече оръжие за Украйна и повече санкции срещу Русия. Девет месеца след началото на войната ние нямаме победител. Имаме само разруха. Имаме жертви и разруха. Не смятам, че войната в крайна сметка ще се реши с повече оръжие. Между другото най-странната теза, която чух през годината беше, че войната ще свърши когато бъдат изчерпани оръжията. Което звучи стряскащо и нелепо“.

Далеч ли сме още от масата за преговори?

„Да. И то преди всичко защото липсва нагласа за търсене на политическо решение. Дори само реакцията на интервюто на Кисинджър, който предлагаше конкретни стъпки за решаване на конфликта, е доста показателна. Тя беше негативна, естествено. Но това, което прави впечатление е, че беше заобиколен основният въпрос, който Кисинджър зададе. А той беше как да се избегне световна война. На този въпрос никой от неговите критици не даде отговор.“

Адекватна ли беше българската реакция на оставането ни извън Шенгенското пространство, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес