Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Културата носи пари и държавата трябва да го разбере: Нагледен пример (ВИДЕО)

12 декември 2023, 19:29 часа
Реклама

1,6 млн. лв. от джаз - това е икономическият ефект на фестивала "A to JazZ" през 2023, който радва София вече 12 години, сочи изследване на "Алфа Рисърч" сред 2000 души от общо 60-те хиляди, посетили събитието в София. Ще светне ли лампата на държавата, че културата не само одухотворява, но носи и икономически ползи?

"Това, което създадохме, се превърна в една от най-големите музикални сцени в България. Утвърдихме се като водещо събитие в страната, с изключително добра експозиция в международен план, с припознаване на фестивала, но и на София като привлекателна дестинация за културен, фестивален туризъм", каза в Студио Actualno Петър Димитров – основател и директор на "A to JazZ".

Още: A to JazZ със знаково дванадесето издание и незабравими музикални емоции

Културата носи икономически ползи

"През последните 12 години установихме един основен проблем по отношение финансирането и развитието на българската култура - независимо дали става дума за държавните културни институции, или за частния сектор. Данни на Обсерваторията по икономика на културата показват, че културните индустрии на територията на Столична община са на четвърто място по икономически принос за София. Целта е да бъдем припознати като отрасъл, да докажем, че културният сектор връща под различни форми – в икономически, културен и социален план. Важно е културата да бъде призната като многопластов процес", смята Петър Димитров.

Той добави, че "A to JazZ" не иска да държи сметка на държавата. "Това е опит за диалог и намиране на общ език, да се консолидираме около нещо, което не сме опитвали. Искаме да има стратегия за развитие на културата – тя да е отворена и да включва регионално развитие, защото едно културно събитие може да развие един цял регион. От друга страна, целта на изследването е да пренесем частния случай – "A to JazZ" – към общото, да се събират данни и те да са аргумент за инвестиции" в сектора, отбеляза Димитров.

Еко фестивал

Намаляването на въглеродния отпечатък е един от основните приоритети на фестивала. "Въведохме чаши за многократна употреба. Приоритет е да махнем дизеловите генератори от поляната. Полагаме усилия да намалим консумацията и да вървим към присъединяване към електрическата мрежа", посочи той.

Още: A to JazZ обединява експерти и артисти с мисията за зелена трансформация на културните събития

"Джазът е музика за всички и цяла България слуша джаз, под някаква форма, понякога и без да знае", добави директорът на фестивала.

Още много любопитни подробности от разговора гледайте във видеото:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес