Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Димитровград: Свалихме административната тежест до минимум

30 ноември 2017, 08:00 часа • 4026 прочитания

Иво Димов е роден на 18 септември 1968 година в Димитровград. Магистър "Бизнес администрация" и бакалавър „Маркетинг“ в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски” . През 2011 г. завършва и Българско училище за политика „Димитър Паница”. През юни 2009 г. е избран за народен представител в 41-о Народно събрание. Бил е член и на парламентарните комисии по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите; образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта. От 2011 г. е кмет на община Димитровград. От същата година е и член на Управителния съвет на НСОРБ (Национално сдружение на общините в Република България), а от 2015 г. е зам.-председател на сдружението. Ето какво сподели градоначалникът за своите виждания за развитието на града  интервю за Actualno.com.

Г-н Димов, правите сериозни крачки за икономическото развитие на Димитровград. Как планирате да стане това след подписването на меморандум за партньорство със зона "Тракия"?

Димитровград е създаден като икономически и индустриален център преди 70 години и желанието - моето и на екипа ми, е да върнем града ни на икономическата карта на България. Градът ни разполага с всички необходими условия това да се случи - и като географско положение, и като пресечна точка на редица важни коридори. Знаете, покрай нас минава автомагистрала "Марица", коридор №9 Русе-Маказа, ЖП-линията. Да не ги изброявам всички. Мисля, че сме на правилния път и успяваме да направим необходимото. В момента в чертите на общината няколко големи предприятия изграждат своите производствени мощности като най-голямото от тях започна да работи активно. Става въпрос за „Язаки България“. Като там инвестицията е около 100 млн. лв. Очакваме накрая на 2018 година в предприятието да работят около 3000 човека. Това е японска компания, която има два завода в Ямбол и Сливен - един от най-големите работодатели в България. Може би с активната работа на тези нови мощности ще стане в топ 5 на работодателите в България. Работи и друга компания в момента, турската „Са-ба“ изгражда мощности също в автомобилната индустрия. “Щрабак“ ситуираха тук производство. Гръцка компания също имат интерес. Следващата седмица имаме среща, за да им предоставя възможности за инвестиция.

Готвите аналитичен доклад за бизнес средата заедно с "Тракия тех". Каква е целта и очакванията от тази разработка?

Очакванията са да набележим конкретни действия наистина да станем още по-притегателно място. Разбира се, това ще стане с помощта на "Тракия тех" и специалистите, които ще изготвят необходимия доклад, за да може да гледаме в един времеви хоризонт от порядъка на 5-10 години, защото това, което се случва в момента в Димитровград, е много важно и показателно. Моята идея е да мислим по-перспективно и след време да се опитаме да повторим успеха на Пловдив и на "Тракия икономическа зона“ в Пловдив. Имаме всички предпоставки, възможности, имаме желанието на мен и на екипа ми. Работим активно. Дистанцията с потенциалните инвеститори и партньори е много скъсена. Административната тежест е сведена до минимум. Само за сравнение ще кажа, че когато трябваше да издадем строително разрешение на „Язаки България“ миналата година, стана точно за един ден. Тоест, сутринта беше подаден необходимият проект. Всичко беше подготвено - извънреден експертен съвет, документи. И следобед в 4 часа те имаха документите, които обикновено в другите общини отнемат в порядъка на месец, месец и половина.

Свободни зони за нови инвестиции имате ли?

Имаме терени, по-голямата част от които са частни. Общината не разполага с атрактивни свободни терени, но това не е проблем. Ние показваме това, което имаме ние и това, с което разполагат съответно частниците. Оказваме необходимото съдействие, правим всичко, за да свържем този процес с инвеститора. Това, което се иска от нас, е административно да улесним цялата процедура. Да направим така, че необходимите комуникации - ВиК, ток, газ, да бъде осигурено. Тоест, те да достигнат до границите на имотите на съответните инвеститори. Оттам-насетне желанието това да се случва е водещо при нас.

Демографският процес в негативна посока ли е и дали е обратим, ако е така?

Като всеки град, с изключение на няколко - София, Пловдив, Варна, тенденцията е негативна и при нас. Знаете, това е един много сложен, труден и бавен процес. Аз не губя надежда обаче. Между другото ние работим активно в посока да осигурим и необходимите кадри, защото, ако гледаме в перспектива две-три години напред, на територията на общината ще има нужда от близо 4000 работни места. Демографският процес според мен определено е обратим. И това е свързано не само със сигурността на младите хора да работят и да имат осигурено препитание. Свързано е с образованието. Ние водим разговори с няколко университета да открият филиали на територията на общината, за да може тези производства, които са ситуирани тук и ще започнат да работят с пълен капацитет след няколко години, да имат необходимите кадри. Демографският процес основно е свързан с младите хора, които тръгват да учат висшето си образование в големите градове, след което не се връщат. Свързан е с младите хора, които търсят по-добро препитание и сигурност, по-високи заплати навън. Оптимист съм. Но задължително трябва много време, много усилия, много желание. А ние го имаме.

Има ли нужда от сериозна реформа в средното образование, за да излизат млади технически кадри?

Задължително. И то не само при нас, а в целия регион, защото когато говорим за успехите на Димитровград, те в никакъв случай не са успехи само за града ни. Важно е за целия регион. Хасково и Димитровград са на 10 минути път с кола. Те са като скачени съдове. И това, което се случва при нас, дава отражение и в областния град, съответно в другите градове в областта, защото разстоянието до Свиленград е половин час път по автомагистрала "Марица". Така че тази зона между Хасково и Димитровград се очертава като много атрактивна. Тя е на територията на нашата община. Но ние трябва този темп на развитие да го запазим и в бъдеще. Свързан е и с ангажимента, който поеха "Тракия тех" към общината.

И понеже обръщането на демографските тенденции е свързано с оставането и връщането на младите хора в общината, какви са ви амбициите към тях?

Да предоставям необходимите условия на младите хора за нормален и спокоен живот. Между другото, Димитровград е един изключително приятен, спокоен, зелен, чист град. Мисля, че имаме всички дадености той да се развива в бъдеще. Само преди по-малко от 20 дни беше пусната в експлоатация реновираната спортна зала. Стойността на ремонта беше 3 млн. лв. Започнахме в началото на 2017 г. и за 10 месеца спортната зала е изцяло нова. Променена е почти цялата, като започнем от отопление, вентилации, изолации и всичко друго. В момента работим с Българския футболен съюз за изграждането на нови спортни терени. Сумата се отпуска директно от Световната футболна федерация. До 350 000 лева ще е изграждането на два спортни терена, за които ние ще предоставим право на строеж. Има изградени и други спортни обекти. В това отношение мисля, че сме много добре.

Интервю на Анита Чолакова

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес