Кметът на Чирпан: Държавата и местната власт са като скачени съдове, спиралата от избори е пагубна за всички

2069
Кметът на Чирпан: Държавата и местната власт са като скачени съдове, спиралата от избори е пагубна за всички
Снимка: Община Чирпан

Ивайло Крачолов е кмет на община Чирпан от 2019 г. Зaвъpшил e Beлиĸoтъpнoвcĸия yнивepcитeт  cъc cпeциaлнocт „Иcтopия“, cпeциaлизиpaл e „Πoлитoлoгия“ и „Myзeйнo дeлo“. Зaвъpшил e също „Πpaвo“ в Coфийcĸия yнивepcитeт, cпeциaлизиpaл e „Meждyнapoднo пpaвo“. Бил е диpeĸтop нa Иcтopичecĸия мyзeй в Чиpпaн. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за мащабното строителство, което видно от многобройните тематични обществени поръчки, предстои да започне.

Г-н Крачолов, започвате изпълнение на изключително много строителни обекти, кои са ви най-мащабни?

Трудно бих ги определил, всички са ни важни. Като мащаб и трудност всеки има своята специфика. От тази голяма капиталова програма, която започваме, може би най-сериозно ще е изпълнението на един голям парк - близо 30 дка, основен ремонт на градския ни стадион, основно улици в града и селата. Хубавото е, че навсякъде, където ще правим улици, успяхме през ВиК-дружеството да подменим още през март водопроводите. Благодаря им за съдействието. В момента вървят процедури за избор на изпълнители. За две имаме изпълнители, очакваме авансово плащане от МРРБ, за да стартираме строителство. Надявам се това да стане максимално бързо, тъй като все пак вече е юли месец – в разгара на строителния сезон.

 Всъщност какво става при вас - рогът на изобилието ли се е изсипал изведнъж, на какво се дължи тази строителна еуфория, поръчките ви за строителство са десетки?

Свързано е с планирана от наша страна дейност още в предния мандат. В интервю пред вас съм казвал, че добрите управленци мислят стратегически, дългосрочно. Добрият кмет управлява със стратегия за 15-20 години напред, защото всички срокове за изпълнение на големи инфраструктурни обекти изискват много сериозна предварителна подготовка, която отнема от 2 до 4 години - да се осигурят средствата, да се изиграят процедурите за избор на проектанти, да се построи. Година, година и половина е процесът на проектиране, и то ако не влезем в големите казуси на разминаване между кадастрална карта и съществуващи габарити, особено на пътища, особено на четвъртокласни, извън регулация. Това, за което ние сега получаваме финансиране и реализираме, сме започнали да го подготвяме 2020-2021-2022 г. Средствата идват основно през голямата капиталова програма, която за общините беше гласувана с държавния бюджет. Предприехме една стъпка на сесията преди ден, и то след консултация с МРРБ и с МФ, тъй като очевадно за всички е, че пари в държавата няма. Общините сме разделени на няколко категории и кандидатстваме според броя на жителите до определени суми. Ние сме в категорията, които можем да усвоим до 15 млн. лв. Имахме пълна проектна готовност и за 15 млн. лв. сме подали проекти. Общо за над 1,5 млрд. лева са подадените проекти от общините, а държавата в момента не може да ги осигури. Затова пристъпваме към теглене на револвиращ кредит от 5 млн. лв. през фонд ФЛАГ - това е инструмент, който общините ползваме, за нисколихвени краткосрочни заеми, за да реализираме точно такива инфраструктурни обекти, да не чакаме държавата да ни пусне аванс. Не можем да пуснем строителна площадка, ако не дадем аванс на строителите. А нашата амбиция е да ги приключим до края на календарната година.

Затова ли извикват кметовете за по 1-2 споразумения, при положение, че имат по 15-20 и повече обекта?

Миналата седмица съм подписал 4 споразумения от общо 24. Даже сме една от общините шампиони с 10 споразумения. За част от обектите имаме избрани изпълнители. Ако ги бяхме почнали през март, когато поискахме авансово плащане, сега щяхме да ги откриваме. Предишният финансов министър нямаше абсолютно никакво намерение да се дават пари на общините, изобщо тази програма да стартира. Добре, че при служебното правителство нещата започнаха да вървят динамично. Прави се и невъзможното да стартира, но истината е, че в държавата няма пари.

Нали тази програма за предишното правителство беше една от най-големите значки на ревера - че дават равнопоставено на всички общини средства, без да ги делят, защо така се получи?

Не искам да правя квалификации, защото не е редно, но предишният финансов министър каза пред 265 кмета и 265 председатели на общински съвети на учредителното събрание на НСОРБ за този мандат, че програмата е за всички общини, че най-добрите ще реализират инфраструктурни обекти, а догодина ще продължи. По нея на община Чирпан й се полагат 15 млн. лв. с идеята да ги усвоим до края на годината, догодина пак можем да кандидатстваме за нови 15 млн. лв. И ние имаме пълна готовност да го направим. При предишното правителство обаче за 3 месеца имахме само едно споразумение за една малка улица - от порядъка на 700 000 лв. Това показа, че истинското намерение не беше да стартира тази програма, а да мине бюджетът, защото това беше основно условие на другите големи партии да го подкрепят - да се даде глътка въздух на общините да работят. Сега, въпреки всичко, ще успеем. Започваме 12 улици, на половината са сменени водопроводите по друга програма, на половината ВиК си отдели 2 млн. лв., за да ги смени. И в един момент се оказа, че сме на ръба изобщо да не можем да стартираме. Никой не може да каже още колко време ще чакаме. Средно на месец подписваме 1-2 споразумения с МРРБ. Ако караме с този темп, до ноември месец няма да сме подписали всички договори за строителство.

Излиза, че тази програма е била един голям балон?

Тази програма няма да стане балон благодарение на служебното правителство, което прави и невъзможното. Има заделена сума за авансови плащания, а кметовете максимално ще използваме инструментариума, до който имаме достъп. Важно е, че когато ни има в държавния бюджет и обектите са докарани до акт 16, държавата е длъжна да ни ги изплати. Надявам се сега да форсираме. Жалко е, че заради неадекватността на предишни управляващи, на нас ни се "изяде" половината строителен сезон. Видяхме колко сухо и топло беше времето от февруари месец. Досега можехме да осъществим половината обекти. Ще се получи и другият голям казус, тъй като не върви регулярно процесът в различните общини и ще се струпа много работа наведнъж. Фирмите с технически, кадрови и инженерен капацитет не са безкрайно много. Кандидатстват навсякъде, където се обявят поръчки, и ще се получи така - ще вземе при нас 2 обекта, в друга община - 3, в трета - 4. Нали разбирате, че няма как да изпълни всичко едновременно. Започват неофициални наемания на подизпълнители, които работят с друго качество. И вместо тези, които сме били по-напред, да работим и освобождаваме фирмен ресурс за другите колеги, ще се струпаме наведнъж. Друг проблем - може да върви сухо лятото, но дъждовна да е есента, дали няма да се наложи да спираме започнати обекти. Тогава напрежението става голямо, защото хората очакват разкопаните улици да се направят, недоволстват, че работим в неподходящо време. И идва темата за качеството.

Тоест, може да се получи некачествено изпълнение заради форсиране?

Специално при нас няма да се допусне, но сме имали случаи, поради независещи от нас причини, да се бави стартирането, да решаваме дали да замразим обекта за зимата. Даваме си сметка, че така може да стане по-лошо, защото е стигнал до някакъв етап и ако се наложи допълнително да се прави след размразяването, няма откъде да му го платим. Другият вариант е да форсираме максимално със съответния риск, но да завършим обекта. Все пак съм оптимист, че нещата при нас ще се отпушат до 20-тина дни и от август ще работим много сериозно.

С новия програмен период как вървят проектите при вас, имате ли спечелени?

До този момент 100 на 100 имаме успех. Досега по ПВУ можеше да се кандидатства за образователна инфраструктура. Спечелен ни е проектът с училището, което подадохме. Върви ни процедура за възлагане на инженеринг. Спечелихме и по линия на културните институции почти 2 млн. лв. за историческия музей. И там сме в процедура по възлагане. Кандидатствахме и по легендарната програма за саниране, която дори не искам да коментирам. Всичките наши 8 блока със сума до 15 млн. лв. бяха в резервния списък. Хубавото е, че сега се отваря приемът за Старозагорска област, която е в плана за справедлив преход със заделени почти 140 млн. лв. за саниране. Там грантът е 100%-ов и живущите няма да плащат съучастие. Надявам се, че ще осигурим финансиране за блоковете от резерва. Другото интересно от голямата капиталова програма е, че заделихме над 600 000 лв. за проектиране. В центъра на града има една недостроена културна сграда на повече от 45 години. Тя в момента е в предпроектиране, откупили сме авторските права. Догодина ще кандидатстваме за първи етап строителство на културния ни дом. Проектираме спортна зала с 600 седящи места и плувен басейн, голям детски парк-център за най-малките, за да имат на закрито една голяма площ с най-различни съоръжения за игра и забавления, включително сцена. Имаме и 1 млн. лв., с които работим в момента – до края на лятото ще преобразим всички училищни дворове. На градските училища направихме игрища с изкуствена трева. Сега от дворовете им изчезва асфалтът, полагаме тартанови противоударни настилки и осветление. В най-голямото ни село Зетьово открихме невероятна спортна зала, тип балон - олекотена конструкция, с мембранно покритие, с висок клас на тартана. Има три такива зали в България. Много се надявам да усвоим достатъчно средства от тазгодишната програма, за да можем и догодина да се възползваме от още 15 млн. лв., защото европейските средства са необозрими в бъдеще.

Защо?

Защото един цял мандат мина и не можехме за нищо да кандидатстваме. Като гледам как вървят нещата, и този ще е така.

Очаквате да се провали и този програмен период ли?

С този тип държавно управление натам вървят нещата. Това, че имам два големи проекта, не означава, че ще мога да ги реализирам. Сега сме в процедура по избор на изпълнител. Чакам да видим как ще става разплащането, контролът. Ако ще я караме по същия начин да ни наказват с безсмислени 5-10% санкции, кметовете ще предпочетем държавната програма, не европейските. Давам пример с проектите за депата. По-добре да ни кажат да участваме с 10% съфинансиране, но да са стиковани, не да решат, че Управляващият орган трябва да акумулира някакви средства като резерв и поголовно да намира причини за корекции. Това демотивира безупречният ми екип. А и като кажат, че са санкционирали общината, не мога да обясня, че това е някаква върховна глупост. Хората казват: "Санкционираха кмета, значи не работи компетентно". А аз мога да кажа, че моят екип е доста по-компетентен от някои директори на дирекции в министерство. В момента държавните ни структури са по-неподготвени от общините. Казвам го категорично. Откак държавата влезе в тази спирала от избори, ако не сме общините,  не знам тази държава как ще функционира. В крайна сметка, за разлика от всички правителства, от момента, в който ние се закълнем, за нас започва обратното броене. Хората ни питат: "Кога, кмете, ще изпълниш това, което си ни обещал?". Те не си дават сметка, че ние сме скачени съдове с държавата. Когато държавата е в тупик, ние каквото и да искаме, не можем да го направим. Имаме улици, на които сега можехме да режем ленти, а още не сме ги започнали. Очакват кметът да е топ стабилен и наистина сме стабилни, работим. Аз благодаря на екипа си, защото тези хора наистина на моменти губят търпение. Виждам колко труд се полага, колко усилия и в един момент изпадаме в безвремие. А като гледам как вървят нещата, септември пак ще сме на избори.

Какво е финансовото състояние на общината, предвид онзи сложен финансов казус за над 28 млн. лв. с консорциума изпълнител и Държавен фонд „Земеделие“ за реконструкцията на водопровод в селата Гита, Свобода и Зетьово? 

Продължаваме да го чистим. До края на годината имаме да платим на ДФ "Земеделие" още половин милион, защото пък това ни затруднява всички проекти, свързани с Фонда. Сега почваме три квартални парка през МИГ-овски проекти, но като поискаме финансиране, автоматично по закон те си удържат погасителните вноски през аванса. И не можем да ги стартираме, защото не можем да дадем аванс на строителя. Трябва да  се тегли кредит, за да стартират обектите. Но тази сага скоро ще я затворим.

В миналия мандат не можехте да кандидатствате заради този казус, който ви висеше като Дамоклев меч...?

Заварих 28 млн. лв. дълг. Не съм признал част от фактурите на ДЗЗД-то и това е дълга тема, но въпросът е, че за да погасим главницата към ДФЗ - 10 млн. лв. и 14 млн. лв. лихви, държавата ни прости 80% от главницата. За да затворим лихвите пък, теглихме 2,5 млн. лв. безлихвен кредит. От тях ми останаха 1,9 млн. лв. дължими. Освен голямата държавна капиталова програма, имаме и по-малка общинска - за 1,8 млн. лв. И те ни прихванаха тази сума. Сега не можем да решим по-дребните казуси - ремонти на детски градини, на покриви и др. Можехме 20-25 малки обекта да направим с тях. Та, за да занулим този казус,  ще ни е нужен и този мандат.

На практика в предходния си мандат работихте предимно за спасяване на общинския бюджет, тъй като с този дълг бюджетът ви беше на нула? 

Точно така. Ние сме в един "черен" списък по Програмата за селските райони, защото дължим на ДФ "Земеделие". И нямахме право да кандидатстваме по техните програми без споразумение за погасяване. Когато направихме това споразумение, вече сме в "чистия" списък. До преди това обаче нямахме право да кандидатстваме за една стотинка пред ДФЗ. Реално в предния програмен период Община Чирпан, освен за рекултивация на депото по ОП "Околна среда", не сме усвоили нито една стотинка от Програмата за селските райони. Това вече е минало.

Но как хората проумяха и оцениха това, за да ви гласуват нов мандат?

Ние много добре обяснихме за какво става въпрос. Но и свършихме много работа, въпреки всичко. С няколко постановления успяхме да осигурим целеви средства, направихме 6-7 улици, нов площад, довършихме физкултурния салон. През капиталната си програма тогава успяхме за първи път от 40 години да влезем в селата. Започнахме да правим основни ремонти и на улици там. Хората го виждат. Още когато встъпих в длъжност, им казах: "В този мандат моята цел ще е да извадя общината от финансовия колапс, не очаквайте чудеса!". Честно казано, дори не очаквах, че ще успеем да направим толкова много неща.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com