Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво ще е времето през август и каква зима ни очаква - говори метеорологът Петър Янков (ВИДЕО)

25 юли 2022, 19:30 часа • 160502 прочитания

Рекордни горещини северното полукълбо. Жеги в цяла Европа. Президентът на САЩ Джо Байдън дори нарече климатичните промени "ясна и настояща заплаха". Променя ли се климата завинаги или тези жеги са най-нормалното нещо което може да се случи в края на юли? Наш гост в "Студио Actualno" е синоптикът Петър Янков от метеорологичен център ТВ МЕТ.

Невероятни ли са тези температури?

Не са невероятни. Температурите са високи. Далеч сме от рекордите, които сме отбелязвали в страната. Характерното е, че са продължителни.

Казваме, че времето е горещо когато температурите са над 33 °C . Тогава усещането ни е некомфортно.

Няма нищо необичайно освен няколко дни, когато времето във Великобритания и западните части на Европа - градовете Берлин, Париж и Лондон, температурите достигнаха 40 °C средни стойности за юли месец. Нормалните са 24-25 °C.

От къде идва жегата, ако не е виновен човек? Виждаме и много горски пожари.

Създадоха се условия за пренос на горещи въздушни маси от Африка, които обхващат цяла Южна Европа. Сега след като минаха тези т.нар. "езици" ще има няколко дни разхлаждане и валежи.

Това затопляне започва от 1750 г. Намираме се в апогея на климатичното затопляне, т.нар. Глобално затопляне. Учени от различни климатични центрове прогнозират постепенно захлаждане след около 100 години.

Има няколко основни проблема пред човечеството:

- Намиране на нови източници на енергия.

- Храната - човечеството се очаква да стигне 9 милиарда до 30г. Което води до друг проблем.

- Опазване на околната среда и опазване на водата - "бялото злато". Най- богати хора ще станат собствениците на язовири.

- Нови епидемии - топенето на ледниците изважда на повърхността над 980 нови вида вируси непознати до момента на човечеството.

ОЩЕ: Пандемии, извадени от китайски ледници: Стотици микроби и бактерии, които може да застрашат човечеството

Как ни се отразяват слънчевите изригвания? Каква е прогнозата до края на седмицата и каква зима ни очаква, вижте видеото!

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес