Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как Путин може да бъде съден за престъпленията в Украйна: Татяна Ваксберг в „Отговорите“ (ВИДЕО)

06 април 2023, 16:30 часа • 10803 прочитания

Владимир Путин може да бъде съден задочно от специално създаден трибунал, Международният наказателен съд може да греда делото само в присъствието на обвиняемия. Това каза журналистът от „Свободна Европа“ Татяна Ваксберг в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“.

Международният наказателен съд в Хага издаде преди няколко седмици заповед за арест на руския президент Владимир Путин, който е издирван за военни престъпления в Украйна. Каква е вероятността руският президент да бъде изправен и физически пред съда или да бъде съден задочно? Ето какво каза Татяна Ваксбег: „В момента, ако попитате който и да било анализатор, ще ви каже, че вероятността той да се озове физически в Хага е нулева. Но в допълнение бих казала нещо друго в допълнение към тази нулева възможност. Много неща на нас ни изглеждаха невъзможни само допреди дни или месеци. Ние не смятахме, че войната в Украйна е възможна часове допреди танковете да влязат в Украйна. А когато те влязоха, разбрахме, че има и втора изненада – не просто че има наистина война, а че тя се води в такъв външен вид, в какъвто се е водила преди 80 години по време на Втората световна война. След това не вярвахме, че Западът ще подпомага Украйна с оръжие... В момента говорим за това колко МиГ-а, колко изтребителя ще получи Украйна. Искам да кажа, че в момента да се прави прогноза за каквото и да било просто не е здравословно, защото събитията ни изненадват. Те се случват по-бързо, отколкото и най-добрият прогностик може да го предположи.

Зависи в кой съд се гледа въпросното дело, възможностите са много. Мога да кажа къде Путин не може да бъде съден задочно. Не може да бъде съден задочно в Международния наказателен съд, който е издал заповедта за задържане. Този съд гледа делата само в присъствието на обвиняемия. Не може да бъде гледано задочно в редица национални юрисдикции, които имат право да завеждат тези дела, дори граждани на съответните държави да не са сред пострадалите, те имат право да завеждат такива дела. Само че в този случай в националните съдилища влиза в сила клаузата за имунитет. Такава клауза няма в Международния наказателен съд, това е изрично е споменато, че държавни глави не могат да се ползват с имунитет, когато са заподозрени за такива престъпления, но там пък е нужно обвиняемият да присъства физически.

И една възможност, която все още е в сферата на хипотезите. Той би могъл да бъде съден задочно в един бъдещ трибунал, чиито правила за функциониране тепърва ще бъдат изработени. И въпросът за това държавни лидери или високопоставени политици, или много издирвани престъпници да могат да бъдат съдени в тяхно отсъствие, когато става дума за трибунали, създадени ад хог, т.е. извънредни съдилища.“

Още – във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес