Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как корпоративният вот изкривява социологията? Яница Петкова от "Галъп" говори в проценти (ВИДЕО)

11 октомври 2024, 19:30 часа • 1109 прочитания

Корпоративният и купеният вот могат да изкривят социологическите проучвания на агенциите при предсрочните парламентарни избори на 27 октомври, призна социологът Яница Петкова от „Галъп Интернешънъл Болкан“ в Студио Actualno.

"В много трудно положение ще сме. Този купен и корпоративен вот не че сега се появява - сега става публичен, може би защото част от хората, които са се възползвали от него, сега вадят кирливите ризи на доскорошния си политически партньор. Може би има положителна гледна точка в тази посока. За точността на данните ще има наистина затруднения – при ниска избирателна активност всякакъв такъв тип манипулации могат да окажат огромно влияние върху изборите, от една страна. От друга, на самото предвиждане колко партии ще влязат в Народното събрание. Ще разчитаме на откровеността на хората, които отиват и гласуват, но трябва да сме подготвени за изненади", отчете тя.

Още: "Галъп" на старта на кампанията: ГЕРБ - умерени, ПП - радикални, БСП - пред риск от изпадане (СНИМКИ)

Улавят ли проучванията корпоративния вот?

"Проблемът на купения и на корпоративния вот е, че той не е партиен – който плати, при него ще отиде. Основната причина е възползването от нисък икономически статус, маргинализирани общности, ниско образование. Иначе социологическите похвати трудно могат да уловят това нещо, но има въпроси дали хората биха гласували срещу заплащане, дали са били принуждавани. Без да се замислят, около 11% при последното проучване при предишните парламентарни избори директно отговориха „да“, 8-9% отговарят „не знам, не мога да преценя“, останалите твърдо отричат. Избирателите у нас са около 5,5 милиона - 11% от тях са една значителна парламентарна група", заяви Петкова.

Гледайте още в интервюто: възможна ли е коалиция ГЕРБ-СДС - ПП-ДБ - "ДПС-Ново начало"; прогнозата на Яница Петкова ще има ли редовен кабинет; защо кампанията е толкова вяла и какво целят партиите с това?

Водещ: Мирослав Димитров

Още: Твърдите ядра и периферният вот - какви цели имат партиите за изборите? Анализ на Геновева Петрова (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес