Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как ГЕРБ се оказаха със стар лозунг на ДПС? Даниел Киряков за посланията на партиите (ВИДЕО)

15 октомври 2024, 17:00 часа • 1147 прочитания

Поредните предсрочни парламентарни избори в България поставят сериозни въпроси за ефективността на политическата комуникация у нас. Това мнение изрази комуникационният експерт Даниел Киряков в интервю за Студио Actualno.

По думите му "пиар машината" се изморява с времето, особено когато се налага да се рециклират стари идеи и слогани, които вече са били използвани в предходни кампании. Според експерта този процес води до изчерпване и трудност за политическите партии да намерят нова идентичност.

Защо ГЕРБ си хареса слоган на ДПС?

Киряков даде пример с ГЕРБ, чийто слоган "Сигурност и стабилност" се оказва не особено оригинален, тъй като такъв слоган са имали и ДПС на предишни избори. "Това показва, че партиите често разчитат на утвърдени формули, които са имали успех в миналото, но сега изглеждат рециклирани и не толкова въздействащи", каза той. По думите му този слоган има за цел да достигне до периферни избиратели на партията на Бойко Борисов. Още: Етническият вот ще стане граждански и ДПС ще загуби от това: Говори доц. Георги Лозанов (ВИДЕО)

Той също коментира слогана на "Продължаваме промяната - Демократична България" - "Да се погрижим за България". Според него, това послание съдържа елементи на социална грижа, но идва от коалиция, в която преобладават мъжете. Той посочва символиката на дървото и ръцете, които го подкрепят, като напомняне за грижата за природата. 

Експертът засяга и слогана на партия "Възраждане" – "Стига експерименти! Време е за възраждане". Той отбелязва, че "Възраждане" играе с носталгията към историческите значения на думата, но по същество допринася за ретроградни и популистки идеи. Киряков заключава, че самото съществуване на тази партия, както и посланията ѝ, "са до голяма степен ретроградни или псевдопопулистки". Още: Как корпоративният вот изкривява социологията? Яница Петкова от "Галъп" говори в проценти (ВИДЕО)

Какво е значението на слоганите на двете ДПС-та и ще донесат ли те успех на Ахмед Доган и Делян Пеевски - вижте в пълното интервю с Даниел Киряков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес