Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хората наказаха политиците, но и вот наесен е възможен: Анализ на Светлин Тачев (ВИДЕО)

14 юни 2024, 19:30 часа
Реклама

Хората наказаха политическия елит след серията от предсрочни избори в страната. Така политологът Светлин Тачев коментира в предаването "Студио Actualno" изборните резултати и исторически ниската активност на вота в неделя.

Реклама

"С негласуването си хората дадоха червен картон на политиците и показаха, че по този начин не става. Но показаха и че търсят стабилност и също така, че трябва да се намери начин как да се тръгне по пътя на компромиса и да се състави правителство под някаква форма", заяви Тачев. По думите му традиционните партии са в криза и това дава почва за по-радикални формации. 

Възможен ли е експертен кабинет?

Според политолога обаче е възможен експертен кабинет с по-широка подкрепа без ярки политически фигури в него. "От "Има такъв народ" казаха, че биха подкрепили такъв кабинет, дори БСП заявиха такава готовност. Само един проблем остава: вероятно Борисов е готов тук да отстъпи, въпреки че иска Министерството на отбраната, Външното министерство и поста на министър-председателя, пак трябва да е съставено това правителство от фигури, които са приемливи за всички", анализира Тачев.

А нови избори?

Експертът обаче не изключи и вероятността наесен отново да се върви към предсрочни парламентарни избори. Причината - при толкова сложна парламентарна конфигурация съставянето на правителство е изключително сложен процес. "Това означава да влезем в един катастрофален вариант, избирателната активност ще бъде още по-ниска и загубата за политическите формации - още по-голяма", посочи Светлин Тачев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес