Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ГЕРБ трябва да направят компромис и да подкрепят втория мандат: Ивайло Илиев в "Отговорите" (ВИДЕО)

21 април 2023, 18:00 часа • 13349 прочитания

ГЕРБ трябва да направят компромис и да подкрепят втория мандат: Това каза редакторът в Actualno.com и млад политолог Ивайло Илиев в седмичното обзорно предаване „Отговорите със Спасиана Кирилова“:

„В предходния парламент – „Всички искат, никой няма желание“. В настоящото Народно събрание – „Всички искат правителство, но никой иска да плати цената да загуби местните избори“.

Бъдещият кабинет трябва да е неполитически, експертен, с по-широка подкрепа, може да включва безспорни експерти от всички партии. Не сме узрели още за вариант тип кабинета на Марио Драги в Италия. И все пак да кажем, че този, които предложи адекватна формула за редовен кабинет, с който да излезем от кризите, може само да спечели на нови избори. Може да стигнем дотам, че избирателите да наградят този, който успее да състави кабинет – в множество социологически проучвания има безспорно мнозинство на желаещите редовен кабинет на всяка цена и моментално.

Партиите се бавят, президентът бърза с консултациите – леко троснато сякаш им казва, че достатъчно време са имали в предходния парламент и сега е време час по-скоро за кабинет.

Учудващото за мен колко ни е ниска политическата култура и възприятия и как се забравя какво всъщност е политиката – тя е изкуство на компромиса и на възможното.

Не може в един и същ момент да се говори как сме в блокаж, как не се работи, как няма сътрудничество, а в следващия момент, когато най-сетне задвижим отново политическия процес, веднага яростно да се скача и това сътрудничество да се окачествява като „прегръдка“ и „отровна целувка“.

Двете коалиции взаимно се обвързват с механизми, които да гарантират ефективна работа - леко сложно ни казват, че председателят на НС е гарантът за ефективна работа и взаимен контрол от двете страни.

Струва ми се, че вторият мандат не просто по-вероятен, но и единствено възможен дори. ГЕРБ трябва да направят и този финален компромис. Отново експертен, по-неполитически, евентуално с акад. Денков начело, но и без съпредседателите като министри.

Едно непопулярно мнение по повод желанието на Борисов за голяма коалиция - все още може те самите да извлекат и позитиви, могат да ги свалят при първа възможност и съмнение и ще извлекат за себе си позитив. Същото с тези баланси може да се получи и с втория мандат - ГЕРБ могат да подкрепят кабинет на ПП-ДБ, върху който да налагат натиск и кадрови, и натиск, свързан с ресурси. Могат да се свалят при най-малките съмнения за отклоняване.

Ясно е, че ще имаме нови избори, ясно е, че ще са предсрочни, въпросът е кога – ключова е ролята на президента. Струва ми се, че той прави всичко възможно да няма избори 2 в 1, а ако ще ходим на избори – да е лятото. Вече сме били в такъв модел – през 2021 година, когато бяха на 4 април (редовните) и 11 юли (първите предсрочни). А ако са заедно с местните - представете си как се изправяме пред 5-6 бюлетини в София.

Непрестанно трябва да бъде напомняно, че ИТН е партията, провалила два парламента и три опита за съставяне на коалиционно правителство - късата ни памет изисква това да го припомняме по-често."

Още  - във видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес