Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доган срещу Пеевски на изборите - първи индикации от социолозите: Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" (ВИДЕО)

29 август 2024, 19:30 часа • 28420 прочитания

На електоралното поле ДПС-Доган има "много ясно изразено преимущество", но на институционалното поле инициативата е за ДПС-Пеевски. Това обяви в Студио Actualno социологът Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч", коментирайки за първи път първоначални индикации за нагласите на избирателите на ДПС след вътрешнопартийния разлом и изключването на Делян Пеевски от страна на Ахмед Доган.

Още: Илхан Кючюк в “Студио Actualno”: Чакъров ще утвърждава листите на ДПС, не Пеевски (ВИДЕО)

Все още социолозите не разполагат с национално представително проучване, в което да се види по колко процента подкрепа събират двете крила. Важно е и как ще се регистрират те за вота на 27 октомври, отбеляза Димитрова, защото върви война за марката ДПС. "Дали и двете крила, ако имат проблеми със съда, с ЦИК, няма да трябва да се явят изцяло под друго име? Има юридически и политически неизвестни", посочи тя.

Още: С коя дума бихте описали българската политика: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Снимка: Actualno.com

Какво се знае към момента?

"Имаме няколко ясни индикации, че на електоралното поле ДПС-Доган има много ясно изразено преимущество. Това, което е любопитно, е, че ДПС-Пеевски, или по-скоро г-н Пеевски, се изживява като по-силния институционален играч. Тоест сблъсъкът, който ще наблюдаваме, ще е между електоралното и институционалното. Кой ще победи, все още не е известно. Институционалните механизми на влияние върху различни институции, върху регулаторни органи, се виждат като в ръцете на Делян Пеевски и това нещо предвещава немалко трансформации в хода на кампанията", каза социологът.

Още: "Няма време": Димитър Ганев описа механизма, по който лагерите на Пеевски и Доган ще се явят на избори (ВИДЕО)

"Струва ми се, че всички пушки, които са били наредени в първото действие, още не са гръмнали. Не всички ще гръмнат. Някои от тях ще бъдат запазени и за след изборите, в зависимост от това какви конфигурации ще се търсят. Нямаме засега основание да говорим за категорична победа на нито един от двата лагера", отбеляза Димитрова.

Още: Разломът в ДПС - двата лагера и ролята на Анкара: Говори журналистът Мехмед Юмер (ВИДЕО)

Гледайте още във видеото: ще се обърка ли електоратът на ДПС, ще се откаже ли от тях, ще подкрепи ли друга партия; каква роля ще окаже груповият вот?

Водещ: Мирослав Димитров

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес