Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доц. Боюклиев: Рано е още да се говори за дефлация (ВИДЕО)

19 юли 2023, 18:00 часа
Реклама

Втори пореден месец дефлация у нас. От Националния статистически институт съобщиха, че през юни 2023 г. месечната инфлация, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), е 0.1% спрямо предходния месец, а годишната инфлация за юни 2023 г. спрямо юни 2022 г. е 7.5% - пак според същиятиндекс.

Има ли поевтиняване на стоки и услуги или има задържане на цените, което ни се струва като поевтиняване… или както в прогнозата за времето - евтино е, но се усеща като скъпо? В Студио Actualno e доц. д-р Огнян Боюклиев от Институт за икономически изследвания – БАН.

Oще: Втори пореден месец на дефлация у нас, годишната инфлация намалява

Огнян Боюклиев/Студио Actualno

"Рано е още да се говори, поне за храните, за дефлация", заяви доц. Боюклиев.

По думите му причините да няколко. Една от тях е, че доходите ни не растат от миналата година насам:

"Нормално е през юни месец храната да е по-евтина. Прибираме реколта, имаме и наше, семейно производство, яде се по-малко, по-ниска е консумацията на месо".

"Поевтиняване на храните много трудно може да се очаква, но едно стабилизиране на цените и увеличение на доходите, това може да се случи", смята още той. 

"Статистиката работи със сухи цифри. Казват например, че има два вида домати - оранжерийни и от полето. Но и тук има нюански, един издържа дълго време, друг е българският градински домат, който се разваля по-бързо", обясни доцентът.

Според него не можем да говорим изобщо за дефлация, тъй като тя означава устойчивост, която нямаме: "Дефлация е устойчивост, не можем да говорим за нея. Ние нямаме нормална икономиката, имахме война, пандемия, имахме газ от Русия и говори, сега имаме ембарго, наказателни режими. Има много фактори, не става само с макроикономически анализ".

Oще: Шефът на стоковата борса каза какво се случва с цените

Зърнена сделка

Относно прекратяването на зърнената сделка и какво следва поради този факт, доц. Боюклиев заяви, че войната е и икономическа, не са само стрелбите. Тя е на много фронтове и един от тях е икономическият.

Какво следва за нас?

"Новият министър говори за една интересна идея, но не виждам как ще се реализира. Говори за политика по отношение на цялата верига - да тръгнем от зърното, след това да стигнем до млякото, месото, преработката и продуктите. Това трябва да бъде политиката. Трябва и борба за конкуренция и чист пазар. Министърът казва, че не е негова работа да определя цените, но при него е Агенцията за храните, което значи, че трябва да контролира нещата. Например - как така млякото е 0,40 стотинки, а опаковано е 3 лв. Това не са нормални неща. В тази верига трябва да се търси проблемът", категоричен е експертът.

"Инфлацията и дефлацията са макроикономически показатели, с които трябва да бъдеш много внимателен, когато правиш такъв анализ трябва да питаш хората и да видиш наистина какво се случва в магазина и на щанда", смята още той.

Още по темата - във ВИДЕОТО:

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес