Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Делото "ЛЕВ ИНС" срещу "Медиапул" - създава се фонд за защита на журналисти: Стояна Георгиева в “Отговорите“ (ВИДЕО)

18 януари 2024, 18:00 часа • 8540 прочитания

Искаме да създадем фонд за защита на журналисти. Първата вноска в него ще е обезщетението, ако “Медиапул“ спечели окончателно делото с “ЛЕВ ИНС“. Това каза в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова“ издателят и главен редактор на “Медиапул“ Стояна Георгиева.

Сайтът “Медиапул“ спечели на първа инстанция делото, заведено от застрахователна компания “ЛЕВ ИНС“ с иск за 1 милион лева.

Ето какво каза Стояна Георгиева:

Още: На първа инстанция: "Лев инс" загуби делото за 1 млн. лв. срещу Mediapool

“Казусът със статията, заради която ни съдят, е пределно ясен. Това е информационен материал, тук няма коментар, няма аналитични елементи. Има цитиране на заседание на Министерския съвет, позоваване на стенограма, какво казва финансовата министърка Росица Велкова. МС обсъжда проблема на България със “Зелена карта“, който е известен и е отдавна. И действително, имаше опасност да бъдем изритани, ако този проблем не се реши.

И когато журналистката написа тази статия и се обади в “ЛЕВ ИНС“, и им писа за коментар, защото ставаше дума, че трябва да се предложат незабавно промени в закона, които да минат през парламента, изпълнителният директор на “ЛЕВ ИНС“ отговори на авторката, че “отговорите ще си получите в съда“.

Завеждането на делото беше невероятен стрес, защото, честно да си признаем, колкото и да е чист казусът и да няма никакви нарушения от страна на “Медиапул“, винаги имаме едно наум за безпристрастността на българския съд, възможността определени фигури да влияят. Така че поздравления за съдийката Силияна Григорова, тя има и много добра мотивация към нейното решение. И аз се надявам нейните колеги във всички съдилища да имат това предвид, защото със сигурност има много такива дела.“

Още: Лев Инс e на 12-то място сред най-големите застрахователи в Югоизточна Европа

Ако спечелим окончателно делото, ще дарим сумата за създаване на фонд за защита на журналистите, каза Стояна Георгиева. Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) има намерение да създаде такъв фонд. Със средствата от него журналисти ще се защитават не само в съда, а и от всякаква форма на преследване.

Още – във видеоматериала.

Позиция на “ЛЕВ ИНС“

В позиция, изпратена до Actualno.com, която публикуваме без редакторска намеса, от “ЛЕВ ИНС“ коментираха казуса по следния начин: 

"Относно интервюто на г-жа Стояна Георгиева - гл. редактор на “Медиапул” можем да заявим, че в него се съдържат редица неистини, като основната е хронологията на разговорите с ЛЕВ ИНС и последващото публикуване на статията, предмет на съдебното дело.

Делото, заведено срещу “Медиапул”, е все още висящо и ние няма да го коментираме, докато няма влязло в законна сила решение, тоест докато нямаме окончателно произнасяне на всички съдебни инстанции.

В една правова държава съдебните решения не се коментират, те се изпълняват. Още по-малко се коментират съдиите по делата, а да не говорим - да бъдат поздравявани публично за постановените решения.

За разлика от гл. редактор на “Медиапул”, ние в ЗК “ЛЕВ ИНС” АД вярваме в безпристрастността на българския съд и смятаме, че спорни казуси се решават именно там, а не по медиите. Не бихме си позволили да даваме указания към съдиите във всички съдилища да имат предвид решението на съдия С. Григорова, доколкото всички решения на магистратите в Р. България се взимат по вътрешно убеждение и на база събраните доказателства. Другото е опит да се влияе на Съда да взима решенията си безпристрастно и на база емоционални твърдения.

Всички граждани са равни пред закона. Конституцията на РБ не въздига определени професии в по-горно качество граждани, чиито изявления и публикации се ползват с някакъв вид имунитет. Затова и ние, от ЛЕВ ИНС, ще продължаваме да защитаваме правото си на безпристрастно и обективно отразяване дейността на компанията, ще съдействаме на журналистите за предоставяне на необходимата информация и вярваме, че истината винаги побеждава.”

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес