Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Борисов ще трябва да си пази гърба от Пеевски": Възможно ли е управление на ГЕРБ и ДПС? (ВИДЕО)

04 юни 2024, 19:30 часа
Реклама

Изборите 2 в 1 наближават. От какви позиции влизат големите партии в битката за вота на гражданите? Отговора на този въпрос в Студио Actualno търсим с Теодор Славев - доктор по политология и старши анализатор в Българския институт за правни инициативи.

Той започна анализа си с думите, че в последните 3 години в България се случва нещо уникално - страната се превръща в служебна република. "През по-голямата част от това време управляват служебни правителства. През един от период от време, в което управляваха кабинетите на президента, дори нямаше действащо Народно събрание, те бяха безконтролни и безотчетни. Тогава се взеха много решения, неприсъщи за една служебна власт", каза Славев. Още: "Второто място е ключово за бъдещия кабинет": Евелина Славкова с анализ на предстоящите избори (ВИДЕО)

"Обществото не може да чака"

Според него каквото и да произведе 50-ото Народно събрание - то няма да е устойчиво за пълен мандат, "защото обществото няма такова търпение да чака някой толкова дълго време".

"В България се появиха политици, които подеха мантрата "няма ляво-няма дясно" и произведоха 2 ефекта - политическа неграмотност сред обществото и липса на идентификация. След това започна друго разделение - добри-лоши, прозападни-проруски и т.н., които не са полезни за обществото, те не произвеждат положителни ефекти за нас", категоричен беше той.

По думите на анализатора на база на проучванията, които излизат по време на кампанията, следващото мнозинство в парламента е възможно само с участието на ГЕРБ. "При такава голяма дистанция между тях и останалите - министър-председателят трябва да бъде излъчен от ГЕРБ, това е логиката. В момента всички от партията говорят само, че Борисов е най-добрият премиер и само той може да ни избави от проблемите ни", допълни Славев. Още: Коалиция ГЕРБ-ДПС не е особено желана от Бойко Борисов: Политологът Христо Панчугов (ВИДЕО)

Според него така лидерът на ГЕРБ опитва "да си вдигне цената за следващи преговори".

"В тях той може да каже "добре, няма да съм аз фигурата, но ще е друг от ГЕРБ" - Мария Габриел, или друго лице от ГЕРБ - Росен Желязков, Томислав Дончев, те имат лица, които могат да поемат щафетата", каза още политологът.

"Борисов ще трябва да си пази гърба"

"Ако Борисов влезе в управление с Пеевски, той ще има нужда да си пази гърба от него, защото Пеевски е изключително силов играч. Помним истории, в които те двамата не бяха в такива добри отношения и в политиката приятелствата бързо се развалят", добави Славев. Още: Билбордове, карикатури, мемета - какво се опитват да ни кажат партиите? Анализ на Даниел Киряков (ВИДЕО)

Нека само си припомним в какъв криминален сюжет живеехме преди началото на тази кампания - Нотариуса, убийства на знакови лица - нищо от това не се разкрива. Тепърва ще се разпределят и порциите в съдебната власт. Този криминален елемент в политиката продължава да си съществува.

Според анализатора Борисов не изгаря от желание за коалиция с ДПС, но няма друг избор.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес