Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако отидем сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите: Димитър Ганев в "Отговорите" (ВИДЕО)

26 май 2023, 18:00 часа
Реклама

Ако отидем сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите. Докато не се натисне копчето за гласуване на правителство, е трудно да се дават прогнози. Това каза политологът от „Тренд“ Димитър Ганев в седмичното обзорно предаване на Actualno.comОтговорите със Спасиана Кирилова”.

„Аз до момента, в който не се натисне копчето, когато се гласува правителството, няма да правя прогнози дали е сигурно или не е сигурно. На подобна динамика, в която живеем в момента, поне аз не съм бил свидетел. Следя политическия процес вече може би двайсетина години много изкъсо. Разбира се тази динамика сигурно е силно ускорена заради предстоящото гласуване за редовен кабинет. Всеки общо взето сега търгува, натиска отсрещния, опитва се да постигне някакви цели. И според мен в този контекст трябва да четем и искането на ГЕРБ за допълнителни министри, и искането на „Продължаваме промяната“ - „Демократична България“ (ПП-ДБ) за гласуване на конкретните текстове в Закона за съдебната власт. Но ако трябва да се отделим от тази конюнктура, да го кажем така, на мен ми се струва, изхождайки само от политическата логика и от публични източници, които имаме, на мен ми се струва, че по-скоро се отива към редовен кабинет и то на базата на това, че вече щета за ПП-ДБ от това, че са готови на сътрудничество с ГЕРБ, има.

ОЩЕ: Денков се колебае да участва ли в кабинета, причината - съдебната реформа (ВИДЕО)

В този смисъл, както има една поговорка, ако се отиде сега на избори, ще ядем и торбите сол, и тоягите. Затова ми се струва, че и ПП, а и ГЕРБ в това число предпочитат да се направи този кабинет, да, разбира се, с компромис, защото отиването на избори няма как да доведе до по-добър резултат за ПП-ДБ. Защото представете си тезата, когато отидеш в кампания и се срещнеш с избирателя. Тезата на ПП-ДБ. Те какво казват? Досега казваха: „Ние се борим с модела „ГЕРБ“, ние искаме да променим България, да не се развива така, както се развиваше последните 12 години“. И въпросът е сега като излезеш, какво казваш? Очевидно не можеш да кажеш това, защото общо взето ти си се съгласил вече да сътрудничиш с ГЕРБ. В този смисъл те нямат теза, върху която да стъпят и това е много трудна и тежка ситуация. Да не говорим, че има със сигурност група от симпатизантите на ПП-ДБ, които вече са оттеглили доверието си на база на заявките за сътрудничество с ГЕРБ. Така че за тях със сигурност не е добър вариант отиването на избори. Защото няма никакво съмнение – ако вторият мандат бъде провален, аз лично не вярвам в реализацията на третия, защото вече в първия и във втория се пробваха всички възможни комбинации. В първия – ГЕРБ-ДПС-БСП, който не стана заради несъгласието на Корнелия Нинова. И сега – ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС.“

Доколко крехко може да е съгласието между потенциалните партньори, ще научите от видеоматериала.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес