Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

17 загинали за 9 дни - защо се избиваме на пътя: Анализ на Владимир Тодоров (ВИДЕО)

09 юли 2024, 15:50 часа • 1855 прочитания

За пореден път граждани се събраха на протест на столичния бул."Сливница" в памет на загиналите Ани и Явор, за да настояват за по-строги наказания срещу нарушенията на пътя.

Ще има ли възмездие за пострадалите при катастрофа и за техните близки и какви са причините са все по-честите катастрофи по пътищата у нас? В предаването "Студио Actualno" говори председателят на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров

"За съжаление, се запазва тенденцията да се дават или условни присъди, или да се дават обидно ниски присъди. В резултат на обединените усилия на няколко сдружения на близки и родители на загинали деца беше променено законодателството и се вдигна долната граница за убийство на пътя. Беше 3 години, сега е 5 години, но се запази горната граница от 15 години.

В конкретния случай присъдата е неудовлетворителна, защото след самопризнанията, присъдата се намали с 1/3 - от 9 на 6 години, което е обидно за два човешки живота", сподели Тодоров. 

Само за последното денонощие в страната са се случили 38 пътни произшествия, 7 души са загинали, а 46 са ранени. 

Снимка: IStock

Според Владимир Тодоров освен лошата инфраструктура и неразумното шофиране, голяма роля за войната по пътищата играе и липсата на качествена подготовка на младите водачи. 

"Системата продължава да бълва недобре обучени млади водачи. Не им се дават часовете по кормуване, не шофират по тъмно, не шофират извън града.

Тук е и моят апел към Министерството на транспорта да въведат тези реформи, които са крайно наложителни и крайно закъснели. Тази дигитализация на процесите, на обучението, на това да няма невзети часове, да има система за контрол и независимо, че ще има недоволни от сивия сектор, Министерството на транспорта трябва да направи така, че да има добре обучени млади водачи", допълни той. 

Какви законодателни промени трябва да се въведат и защо през летните месеци ставаме свидетели на толкова много катастрофи - вижте в интервюто: 

 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес