Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ваксина срещу ебола започва изпитания върху хора

12 ноември 2021, 17:58 часа • 5201 прочитания

Оксфордският университет е обявил набиране на доброволци за изпитания на ваксина срещу вируса ебола върху хора. Това става ясно от публикация в официалния му сайт.

26 души на възраст между 18 и 55 години, които трябва да бъдат признати от медицински специалисти за здрави, ще получат една доза от ваксината ChAdOx1 biEBOV в университета. След ваксинирането участниците ще бъдат контролирани от лекари в продължение на шест месеца, а резултатите се очакват във втората половина на 2022 година.

Ваксината е основана на вируса ChAdOx1, който е бил генетично модифициран, така че неговата репликация в хора е невъзможна. Този вектор по-рано е използван успешно във ваксината Oxford-AstraZeneca срещу вируса, предизвикващ COVID-19.

"Ние сме разработили нашата нова ваксина за борба с два вида вируси, които предизвикаха почти всички огнища и смърт от вируса ебола, и сега с нетърпение чакаме възможност да я тестваме в първия етап от клиничните изпитания“, казва д-р Даниъл Дженкин, един от авторите на изследването.

Ваксина срещу ебола демонстрира много добър ефект

Първият случай на ново огнище на ебола в Демократична република Конго е регистриран в началото на октомври.

 

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес