Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съществува ли действително сексуална зависимост?

10 ноември 2017, 11:57 часа • 16887 прочитания

Сексуална зависимост е неофициален термин, но понякога психиатрите го използват. В Международната класификация на болестите (МКБ-10) това разстройство се нарича „повишено полово влечение“. В новата редакция, която ще излезе през 2018 година терминът може да бъде заменен с „разстройство на компулсивното сексуално поведение.“

Какви са симптомите?

Психиатърът може да заподозре наличието на този вид разстройство ако сексуалното поведение на човек силно му пречи на всекидневието - за удовлетворението отива прекалено много време и заради това възникват проблеми с работата, ученето, личните отношения. Друг критерий е това, че човек иска да се контролира, но непрекъснато се срива.

Болест ли е наистина или човек просто не е свикнал да си отказва?

Понякога на лекаря му стига само да отговори на този въпрос. Например, когато прекомерната сексуална активност възниква в период на мания при биполярно разстройство. Освен това е известно, че до такива последици може да доведе терапията, която се използва при лечението на болестта на Паркинсон.

Понякога нещата обаче не са толкова очевидни – заради това има толкова много спорове в тази област на психиатрията. Някои специалисти настояват, че „хиперсексуалното разстройство“ трябва да се включи в авторитетното американско Диагностично и статистическо ръководство по психичните разстройства (DSM-5), което през 2013 година издаде Американската психиатрична асоциация. Но в професионалното общество има много противници на тази идея.

Понякога е много трудно да се разбере в какво е причината за подобно поведение на човек – в особеностите на неговия характер или в разстройството. Освен това е трудно да се установи границата между нормалното поведение и патологичното. Нещата се усложняват и от това, че ако „повишеното полово влечение“ се признае за разстройство, то това може да стане повод за спекулации. Например, според някои специалисти здрави хора използват термина, за да оправдаят постъпките си.

В същото време проблемът не е преувеличен: психиатрите периодично се сблъскват с пациенти, чието качество на живот сериозно страда заради натрапчиви мисли за секс. Но сега лекарите предпочитат да определят тази проява, като едно от описанието разстройства на личността – например, обсесивно-компулсивно разстройство.

Как лекуват хората, които страдат от прекомерно сексуално влечение?

Ако има такова основно заболяване, което води до подобни симптоми, лекарите се занимават именно с тях. За по-малко ясните случаи ясно ръководство за лечението няма. Обикновено се прилагат психотерапия и някои препарати (антидепресанти, например.) В краен случай в някои държави на пациента може да се предложи химическа кастрация. С помощта на специални препарати се потиска отделянето в организма на тестерон при мъжете и естроген при жените.

Източник: Meduza.io, превод: Aсtualno.com

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес