Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Когато твоят любим е психопат

14 декември 2021, 08:40 часа
Реклама

В компанията на мъж, който има психопатични черти, жената се чувства по-неудовлетворена в романтичен и сексуален план, обясняват полски психолози от Силезийския университет в Катовице. Подробностите на изследователите са публикувани в изданието Personality and Individual Differences.

Изследователите смятат, че три присъщи на психопатите черти – подлост, импулсивност (дезинхибиране) и безстрашие – може да са свързани с удовлетвореността на техните партньорки. Под подлост изследователите имат предвид безчувствие, липса на емпатия и експлоататорски подход към хората. Импулсивността е нисък контрол на импулсите, враждебност и излишък от отрицателни емоции. Под безстрашие - емоционална устойчивост, склонност към авантюризъм и демонстрация на своята сила на публично място.

Учените се допитали до близо 2000 жени на възраст 18-67 години, омъжени или във връзка. Жените отговаряли на въпроси за личността на партньора си, оценявали социалния му статус и собствената си удовлетвореност от отношенията и секса в тях.

Оказало се, че най-лошите отношения се развиват с мъже, склонни към подлост (например тези, които не виждат нищо лошо в това, че действията им причиняват на някого болка). Партньорките на импулсивните мъже (например тези, които могат да пропуснат работа, без да съобщят за това) били недоволни както от секса, така и от отношенията като цяло. Безстрашието пък, напротив, отразявало се положително на впечатленията на партньорката. Също така жените получавали повече удовлетворение от мъжете, чийто социален статус оценявали по-високо.

От еволюционна гледна точка по-високият статус на партньора има повече предимства, отбелязват изследователите, а безстрашието най-вероятно позволява да се повиши статусът. Импулсивността и подлостта, от друга страна, не подобряват нито позицията на човека в обществото, нито отношенията му с любимата. Също така тези черти се характеризират с агресия и манипулативност, които само добавят стрес.

В бъдещи проучвания учените предлагат да се оцени наличието на психопатични черти и удовлетвореността от връзката от гледна точка на двамата партньори.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес