Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Катакомбите Ком Ел Шокафа: как едно магаре откри чудото на Древен Египет

26 октомври 2023, 07:50 часа
Реклама

Векове наред Александрия е била един от най-важните градове на древния свят. Основан през 331 г. пр.н.е. от Александър Велики на най-северните брегове на Древен Египет, този град бързо се разраства като център на търговията, образованието и изкуството. С течение на времето той се превръща в най-важния център на елинската цивилизация в Египет, съчетавайки местната култура с тази на гърците.

Резултатът е наистина уникален град, в който гръцки, римски и египетски стил се сливат в едно. Невероятните катакомби на Ком Ел Шокафа в Александрия са ключовият пример за това как се е развило това културно сливане, пише Ancient Origins.

Свят на сливане 

През 1900 г. магаре се разхождало по една от улиците в центъра на Александрия. Разбира се, това не изглеждало необичайно, докато бедното магаре не паднало под земята! Шокираните местни жители надникнали в дупката, отворила се на улицата, и открили мрежа от катакомби, които стояли скрити от IV век след Христа!

Повикани били археолози и се оказало, че магарето случайно е открило древните александрийски катакомби Ком Ел Шокафа, които се смятат за едно от чудесата на средновековен Египет. Тези катакомби се оказали едно от най-важните и завладяващи археологически открития в града и дават представа за смесването на различни културни и религиозни традиции през елинистическия и римския период в Египет.

ОЩЕ: Разбулват мистериите на детските мумии от катакомбите на Палермо

Катакомбите датират от II век от н.е., по време на римския период в Египет. Те вероятно са били използвани като място за погребения в продължение на няколко века, обхващащи римската, елинистическата и раннохристиянската епоха.

Катакомбите били наречени „Ком Ел Шокафа“, което означава „Могилата от отломки“, тъй като на мястото имало голяма купчина керамични отломки. Местните приемали могилата за даденост, но малцина знаеха, че отломките са на векове, оставени там от роднини на починалите, погребани в катакомбите. Но това не са класически подземни гробници от Класическата античност. Вместо това катакомбите на Ком Ел Шокафа се отличават с уникална комбинация от египетски, гръцки и римски архитектурни елементи. Това сливане е характерно за елинистическия и римския период, когато Александрия е била разнообразен и космополитен град.

Истинският стил на изкуство 3 в 1

Тези подземни гробни камери отразяват голямото религиозно разнообразие на времето, с елементи от египетската, гръцката и римската митология и религиозни вярвания, изобразени в изкуството и надписите.

Първоначално катакомбата е била една и била предназначена само за едно семейство. Спускайки се по дълга шахта, човек влизал в богато украсена зала, изцяло изсечена в скалата. Там има три масивни каменни саркофага, разположени отстрани на камерата, чиито капаци не могат да се свалят. Предполага се, че телата са били поставени в тях отзад, използвайки проход, който минава около външната страна на погребалната камера.

С времето обаче катакомбите бяха разширени отвъд това първо ниво. Шахтите били изсечени в скалите и осигурили място за още около 300 погребения. Смята се, че катакомбите са били в активна употреба в продължение на около двеста години, между II и IV век сл. Хр. Трето ниво остава недостъпно поради наводнение.

ОЩЕ: Александрийци разкопали гробница под дома си

Какво прави катакомбите Ком Ел Шокафа толкова уникални? Това е реализираният стил на изкуството. Важно е да се отбележи, че това е едно от последните големи строителни произведения, посветени на религията на Древен Египет. Това е време, когато великите времена на тази цивилизация били почти забравени. Така че изкуството не е точно като това, което се вижда в египетските пирамиди и храмове. Вместо това сякаш гръко-римски каменоделец го е изобразил по памет и догадки.

Така например централните панели в гробницата все още изобразяват бог Анубис, който съпровожда душите на починалите, но той носи облекло на римски войник и е в ясно римски стил. Саркофазите са украсени с гирлянди и глави на богове от гръцката митология, контрастиращи с египетските елементи навсякъде. Един стенопис изобразява погребална сцена с Анубис в класически египетски стил на изкуството, докато до нея стои изцяло гръцка сцена на отвличането на Персефона. Това наистина е единствена по рода си смесица от изкуство и почти като последна следа от невероятно старата система от вярвания на Древен Египет.

Коктейл от древно изкуство

Снимка: Clemens Schmillen / CC BY-SA 4.0

Като цяло катакомбите Ком Ел Шокафа са свидетелство за културното разнообразие и историческото богатство на Александрия през римския период. Те предлагат поглед към сложното взаимодействие на изкуство, архитектура и религиозни вярвания в древния космополитен град. Катакомбите Ком Ел Шокафа се смятат за едно от Седемте чудеса на света. През 1979 г. те са определени като обект на Световното културно наследство на ЮНЕСКО, което подчертава тяхното културно значение и необходимостта от тяхното опазване. ОЩЕ: Подземният град Каймаклъ. Защо древните жители на Турция са се крили под земята?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес