Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Джак Изкормвача: Мистерията се задълбочава след публикуването на неговото лице

11 октомври 2024, 08:45 часа • 976 прочитания

Автор на ново произведение разкрива как може да е изглеждал Джак Изкормвача. В нова книга Ръсел Едуардс използва авангардна технология, за да създаде съставен образ на начина, по който може да е изглеждал най-известният сериен убиец.

Аарон Космински, бръснар с еврейски произход, родом от Полша, който емигрира в Обединеното кралство през 1880 г., е бил заподозрян по време на убийствата в Източен Лондон преди 128 години. Сега Едуардс твърди, че е разкрил „конспирацията за мълчание“, която защитавала предполагаемия сериен убиец.

Между август и ноември 1888 г. Джак Изкормвача прерязва гърлата на най-малко пет проститутки в Уайтчапъл, Източен Лондон. Четири от тях са осакатени. Авторът твърди, че преди десет години е извършил ДНК тестове на окървавен шал, за който се твърди, че е принадлежал на една от жертвите – Катрин Едоус, пише Mirror.

Разкриха самоличността на Джак Изкормвача

Едуардс купил шала на търг в Съфолк през 2007 г. и се обърнал към експерта д-р Яри Лухелайнен, за да го сравни с ДНК на потомък на Едоус, за да потвърди, че наистина е автентичен. Но експертите поставили под въпрос валидността на ДНК, за която се твърди, че е била оставена на шала преди повече от век.

В последната си книга за Изкормвача Едуардс пише, че по време на убийствата ръководителят на лондонските криминалисти Робърт Андерсън вече е подозирал Космински като извършител. Полицейски доклади – публикувани през 1894 г. като т.нар. Меморандум на Макнахтън – разкриват, че детективите са твърдели, че Косминкси изпитва „голяма омраза към жените, особено към класата на проститутките, и има силни склонности към убийства“. Но Космински никога не е арестуван и умира в лудница.

Едуардс твърди, че „винаги е имало прикриване от масоните", за да го защитят. Той казва, че откритието му на снимки на брата на Косминки, облечен като член на Израелската масонска ложа, обяснява защо той е бил затворен в лудница, вместо да бъде арестуван и съден.

Едуардс е използвал снимки на семейството на Косминки и „новаторска технология за ремоделиране на лицето“, за да създаде „окончателна композиция на Джак Изкормвача“.

Още едно лице

Още едно лице на предполагаемия Джак Изкормвача е преоткрито наскоро в артефакт, който някога е принадлежал на Фредерик Абърлайн – детектив от Скотланд ярд, който разследва Джак Изкормвача през 1888 г. Абърлайн е отстранен от случая през 1889 г., след като не успява да открие серийния убиец.

Както съобщава New York Post, специално гравиран бастун, притежаван от Абърлайн, дълго време се е съхранявал в полицейския колеж в Брамшил, Хемпшър, но изглежда, бил изгубен, когато институцията била затворена през 2015 г.

Бастунът обаче наскоро се появил отново в Полицейския колеж в Райтън, Уест Мидландс. Двама служители го открили, докато преглеждали артефакти, оставени за съхранение след затварянето на Брамшил. Сега лицето на Джак Изкормвача е изложено, за да подчертае напредъка в полицейската технология пред новобранците.

College of Policing

Абърлайн е издълбал в бастуна единственото съществуващо съставно изображение, направено някога на Джак Изкормвача въз основа на свидетелски показания. Бастунът сам по себе си не казва кой всъщност е бил убиецът, но внучка на следовател, работил по случая „Джак Изкормвача“, вярва, че е открила човека, отговорен за зловещите убийства в Уайтчапъл.

Сара Бакс Хортън е изследвала медицински досиета от епохата и казва, че е идентифицирала производителя на пури Хаям Хаямс като истинския човек зад Джак Изкормвача. Докато професията на Хаямс предполага, че той е бил опитен с ножа – оръжието, използвано при убийствата на Джак Изкормвача, теорията на Хортън разчита повече на болестите, които са засегнали Хаямс както психически, така и физически, и са в съответствие с това, което е известно за Джак Изкормвача.

Джак Изкормвача е бил полски емигрант

„За първи път в историята Джак Изкормвача може да бъде идентифициран като Хаям Хаямс, използвайки отличителни физически характеристики“, казва Хортън пред The Telegraph относно своята теория. Преглеждайки медицинските бележки за Хаямс, Хортън установява, че той има „неправилна походка и неспособност да изправи коленете си, с асиметрично провлачване на краката“. Очевидци в разследването на Джак Изкормвача отбелязват, че скандалният убиец е имал неправилна походка.

Разбира се, ровенето в медицински досиета и вековни доклади на очевидци е малко вероятно да е достатъчно, за да се обяви случаят за приключен.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес