Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравният министър отговори защо райски газ се продава свободно, въпреки забраната

11 юли 2024, 15:06 часа • 3320 прочитания

Райският газ не отговаря на критерия за възникване на зависимост и не може да бъде класифицирано като наркотично вещество. Това заяви служебният министър на здравеопазването Галя Кондева по време на изслушване в парламента във връзка с употребата на диазотен оксид (райски газ) от непълнолетни.

Припомняме, че в края на септември 2023 година Народното събрание забрани употребата на райски газ в заведения, като той е забранен и за продажба на непълнолетни.

Кондева посочи, че има приложение в хранително-вкусовата промишленост, като "е допустимо да се използва единствено като добавка храните при производството им". По думите ѝ това е дало възможност да се внесат огромни количества и тази употреба не може бъде "еднозначно установена от държавните здравни инспектори в районните здравни инспекции". Още: Иззеха 18 000 флакона с райски газ, продавани по Южното Черноморие

"Това позволява свободната му продажба в търговски обекти и употребата му в закрити обществени места. Съгласно законодателството в областта на храните е въведено изискването употребата на диазотен оксид като добавка в храни да се извършва в обекти за производство и преработка на храни и в заведения за обществено хранене и в специалните за този процес помещения, обясни също министърът.

По думите ѝ трудности за осъществяване на ефективен контрол създава и липсата на регулация по отношение на притежанието на райски газ в случаите. Трудно се установява веществото в различни контейнери и опаковки, в това число и балони, които не са етикирани съобразно изискванията, поясни също Кондева. И напомни, че райският газ от години се използва в медицината. Още: "Водолази" или "целуват шамандурата": Посрещане на Джулая с райски газ в морето (СНИМКА)

От въвеждането на забрана за продажба на диазотен оксид (райски газ) за непълнолетни и употребата му в закрити обществени места през август 2022 г. досега са извършени 23 873 проверки от регионалните здравни инспекции, като в част от тях са взели участие и органите на МВР. От думите ѝ стана ясно, че са издадени само 32 акта за административни нарушения и 118 предписания.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес