Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплахите и изменението на климата: Как "ловците на вируси" ще предотвратяват следваща пандемия?

17 септември 2024, 09:58 часа • 399 прочитания

"Ловците на вируси“ проследяват заплахи, свързани с изменението на климата, за да предотвратят следващата пандемия

Става въпрос за коалиция от самоопределящи се за „ловци на вируси“, която е разкрила всичко – от необичайна болест, пренасяна от кърлежи в Тайланд, до изненадваща епидемия в Колумбия, причинена от инфекция, разпространявана от мушици, пише AFP.

Коалицията обединява лекари и учени в университети и здравни институции по целия свят, с финансиране от гиганта за здравеопазване и медицински изделия Abbott. Идеята е да се ограничи огнище, така че да се предотврати пандемия.

Изменението на климата и инфекциозните заболявания

Според коалицията има нарастваща нужда от проследяване на заплахите, тъй като изменението на климата разширява обхвата на инфекциозните заболявания в световен мащаб.

Връзката между изменението на климата и инфекциозните заболявания е добре установена и многостранна. ОЩЕ: Маймунската шарка, изборите в САЩ и акнето на калинката: Конспирациите от времето на COVID-19 се събудиха

По-топлите условия позволяват на вектори като комари да живеят на нови места, повече дъжд създава повече басейни за размножаване, а екстремното време принуждава хората да излизат на открито, където са по-уязвими от ухапвания.

Човешкото въздействие върху планетата също стимулира разпространението и еволюцията на инфекциозните болести по други начини: загубата на биоразнообразие принуждава вирусите да еволюират в нови гостоприемници и може да тласне животните към по-близък контакт с хората.

Ловците и новите вируси

Коалицията е секвенирала приблизително 13 000 проби от началото на дейността си през 2021 г. В Колумбия е установила огнище на Oropouche - вирус, разпространяван от мушици и комари, който рядко се е срещал там преди. Филогенетичната работа за проследяване на родословното дърво на щама разкри, че идва от Перу или Еквадор, а не от Бразилия, друга гореща точка.

Съвсем наскоро коалицията работи с лекари в Тайланд, за да разкрие, че вирусът, пренасян от кърлежи, стои зад някои мистериозни случаи. Филогенетичният анализ на щама SFTSV в Тайланд дава моментна снимка на сложното взаимодействие. Той показа, че вирусът е еволюирал от един кърлеж с по-малък географски обхват в по-издръжливия азиатски дългорог кърлеж.

„Списъкът от неща, за които трябва да се тревожим, както видяхме с Covid-19, не е статичен“, каза Гавин Клохърти, експерт по инфекциозни болести, който оглавява Коалицията за защита от пандемия Abbott. ОЩЕ: Лекар: Западнонилската треска не може да създаде пандемия

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес