Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплаха за протест заради принизяване на парамедиците

09 юли 2024, 19:00 часа • 2045 прочитания

"Дали защото ги напече жегата или от скука, но управниците ни от министерство на образованието и науката са наумили да променят името на професията „Парамедик“ на „Асистент в спешната медицинска помощ“ и от четвърта професионална степен да я „понижат“ в трета професионална степен."

Това пишат спешните медици в позиция до медиите. 

Още: Професията "парамедик": Липса на кадри, малко пари, стрес (ВИДЕО)

"Цял свят и Европа знаят и признават що е „Парамедик“, но в България някои управници са решили, че трябва да е „Асистент в спешна медицинска помощ“. Подобни необмислени действия обезсмислят обучението на тези, които до сега са си плащали и обучавали за Парамедик четвърта степен. Ще доведат и до лишаването на спешната медицинска помощ в страната ни от ценни кадри, които и без това критично не достигат", се посочва в текста.

Още: ВМА обяви прием за обучение на парамедици

"Нашият призив е това безобразие да не бъде допуснато", пише още в съобщението.

Промените са предвидени в Проект на Заповед за утвърждаване на Списък на професиите за професионално образование и обучение във връзка с измененията в ЗПОО

Те са отразени и в Списъка за професионално образование и обучение под номер 0913 - Здравни грижи.

Представителите на тази професия отправят писмо до президента, премиера, министри и депутати с настояване да не бъде допуснато преименуването на професията „парамедик“ на „асистент“ и промяната на професионалната степен от четвърта на трета.

Те очакват отговор до 20 юли, след което ще започнат протестни действия.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес