Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"За" или "против" вендинг машините за лекарства: Мненията в парламента (ВИДЕО)

18 септември 2024, 10:59 часа • 349 прочитания

След като парламентът прие на първо четене промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с което даде възможност да се поставят вендинг машини в населените места, фармацевтите скочиха срещу промените, а в парламента се чуха различни мнения по въпроса.

Макар и вносителите на законопроекта от "Възраждане" да не вярват, че той ще мине и на второ четене, поради краткото време, което остава за работа на парламента, вчера от ПП-ДБ направиха предложения между двете четения за прецизиране на някои текстове в посока контрол за медикаментите по лекарско предписание. Днес те поискаха и работна група, в която да бъдат поканени и общините. 

Резервите на ПП-ДБ

Александър Симидчиев заяви, че от ПП-ДБ са били винаги за развитие на технологиите, но според него то трябва да бъде добре премислено.  

"Възрастните малко трудно работят с новата технология. Има притеснение, че и деца могат да имат достъп, но рисковете са, че ние ще инвестираме, за да направим автомати за отпускане на медикаменти на места, където няма да получим пълноценно ефекта от тях", каза Симидчиев. Според него чрез тези машини възрастните хора ще имат достъп до аспирини и аналгини, а те всъщност се нуждаят от лекарства по лекарско предписание в повечето случая. 

 

"Вчера стана въпрос колко струва една истинска такава машина и колко струва да се осигури 24-часова аптечна помощ. Издръжката на една аптека в месечен план струва около 18 хил. лв. Ако една вендинг машина струва 180 хил. лв., това е практически една година заплатата за денонощна аптека. Въпросът е къде слагаме парите и какво получаваме накрая?", добави Симидчиев. ОЩЕ: Симидчиев: Вендинг автоматите не могат да решат проблема с достъпа до лекарства

ИТН категорично подкрепят вендинг машините

Позицията на партията изрази депутатът Андрей Чорбанов, като той обясни нуждата от тях с липсата на аптеки в стотици български села. 

"В половината областни центрове също няма денонощна аптека. В тези вендинг машини ще бъдат сложени само и единствено лекарства, които са без лекарско предписание. Става дума за лекарства, които всеки от вас, дори малолетните ви деца могат да купят от аптека като аспирин, аналгин", заяви Чорбанов. 

По думите му страховете на фармацевтите са неоснователни, тъй като тези лекарства и в момента не подлежат на контрол в смисъла, вкойто се влага от тях. 

Той обърна внимание, че малките магазинчета от селата се зареждат с подобни лекарства, а в момента никой не контролира това. "Кой контролира саковете, които влизат всеки ден от Гърция и Турция?", попита още депутатът от ИТН. 

Той коментира и аргументите, че вендинг машините лишават пациентите от съветите на фармацевтите. 

"Пита ли ви някога фармацевтът като влезете в аптека какво ще правите с този аспирин. Ако вляза в аптека и взема 10 опаковки аспирин и ги изпия, мога да ви кажа какво ще се случи с мен - те са токсични, но няма да ме попитат какво ще правя с тях",заяви Чорбанов. ОЩЕ: "Прецедент с необратими последици": Фармацевтите скочиха на идеята за вендинг машините за лекарства на "Възраждане"

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес