Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Втората проверка откри нарушения в 2 болници по случая "Даная"

25 януари 2024, 17:21 часа • 10682 прочитания

Казусът около смъртта на 15-годишната Даная Кулева продължава да се заплита. От началото на седмицата майката на момичето Ани Стоянова е в безсрочен протест, в който я подкрепят и други родители.

Исканията им са за оставката на директора на спешната болница "Пирогов". От лечебното заведение са категорични, че няма нарушения при лечението на 15-годишното момиче. 

Междувременно от от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" съобщиха, че на 8 януари 2024 г. започва втора проверка по случая "Даная". Тя е по повод разпространени в публичното пространство съмнения в резултатите от първата проверка, целяща да установи фактите при лечението на детето. Още: Протестите срещу шефа на “Пирогов” няма да спрат, казусът с Даная отива в МС (СНИМКИ)

В първия одитен доклад "Медицински надзор" не откри нарушения. По думите на майката обаче в деня, в който детето ѝ е настанено в отделението по неврохирургия, тя е трябвало да осигури на болницата медикамент, който се използва за лечение на кръвоизливи и за предпазване от такива. 

Днес (25 януари) изводите от втората проверка вече са ясни.

"Нарушения има"

В късния следобед от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" разпространиха информация относно случая. От нея става ясно, че проверяващият екип след допълнително поставени, конкретни въпроси е констатирал нарушение в две от лечебните заведения при предписването и отпускането на лекарствен продукт.

"Не са спазени разписаните правила в Наредба № 4 от 4 март 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти, контролът, по която се осъществява от други органи, с оглед на което сме ги сезирали за вземане на отношение по компетентност", се казва в доклада на проверяващите. Вероятно става въпрос за лекарството NovoSeven, за което майката на Даная вече говори, а още преди този случай одит на "Пирогов" показа случаи на проблеми точно от същото естество като описаните сега за "лекарствени продукти": Тъмна картина в "Пирогов": На фокус са обществени поръчки

От агенцията допълват, че са сезирали контролните органи по случая, като документите са предоставени и на сектор "Противодействие на корупцията в администрацията".

Констативните протоколи са връчени на изпълнителните директорите на "Пирогов" и УМБАЛ "Царица Йоанна"- ИСУЛ". Още: Майката на починалата Даная ще съди "Пирогов"

За резултата от извършените проверки е информиран и министърът на здравеопазването д-р Христо Хинков.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес