Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В 12 области у нас няма денонощни аптеки

25 септември 2024, 13:35 часа • 305 прочитания

В София има 24 денонощни аптеки, които са разположени в 16 столични района. След столицата по брой на денонощни аптеки се нареждат областите Пловдив с 8, Бургас – 5, Варна – 4, Русе и Стара Загора с по 3.

Има и областни центрове без нито една 24-часова аптека. Такива са 12 области - Видин, Добрич, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Разград, Силистра, Смолян, Търговище, Шумен и Ямбол.

ОЩЕ: Недопустимо е да се страхуваме, докато лекуваме хората: Фармацевтите, след като наръгаха техен колега

Общо в страната към средата на месец август работят 57 денонощни аптеки. Те се разположени в 17 общини на територията на 16 области.

Само за последната година от юни 2023 до август 2024 г. са отворили врати 11 нови аптеки с непрекъснат режим на работа, което представлява 20% от общия брой на този тип места за продажба на лекарства. Тези аптеки са разположени в 9 общински центъра, в които до този момент не е функционирала 24-часова фармация.

ОЩЕ: НЗОК изчерпа бюджета за рецепти

От данните е видна една неравномерност на разположението на аптеките с непрекъснат режим на работа, които са концентрирани в привлекателните от стопанска гледна точка градове и области. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес