Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Институт предвижда трикратен спад на смъртността от COVID през март у нас

16 февруари 2022, 23:00 часа • 4996 прочитания

Рязък спад на смъртността у нас през следващите седмици и падане до едноцифрен брой починали още през април предвижда прогноза на института за здравни показатели и оценка (IHME) към Университета на Вашингтон. Той е известен и като института на Бил Гейтс, а неговите анализи и прогнози се ползват от властите в САЩ за управлението на пандемията, предава 24 часа. Три пъти спад на жертвите се очаква през март.

Към 16 февруари разминаването с реалните данни е с 27 починали (92 действителни при 65 прогнозни). Но институтът дава и две гранични стойности - 32 и 94, съответно за добър и лош сценарий. Тук се вписваме в негативната прогноза от Вашингтон.

Но дори и страната ни да продължи да следва максималните нива на смъртност, IHME очаква епидемията у нас да затихне в близките седмици и смъртността да спадне до нивата от миналото лято. А от май очакват почти да изчезне. Въпреки наличието на грешки в прогнозите на IHME досега техният модел се ползва и от Белия дом за управление на мерките срещу епидемията и преценяване на ефекта от тях.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес