Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стана ясна структурата на Националната детска болница: Здравният министър намекна, че може да е готова и по-рано

19 октомври 2024, 09:37 часа • 426 прочитания

Има напредък в изграждането на Националната детска болница и остава да се довършат работите по премахване на подземни нива. Има още по-голям напредък с готов и одобрен проект за структура на Националната детска болница. Новата детска болница ще има 440 легла, 26 клиники и отделения и фокусът ще бъде върху комплексна грижа за малките пациенти. 

Това обяви служебният здравен министър Галя Кондева пред БНТ. 

Още: "Няма да има забавяне": Служебният здравен министър каза кога националната детска болница ще отвори врати

Тя обясни, че след като се приключи със структурата на детската болница, като финално изпълнение е предложено месец май 2028 г. да бъде открита Националната детска болница. Тази дата е реална, но ако се положат необходимите условия, Националната детска болница може да е готова и по-рано, изтъкна Галя Кондева. 

Тя посочи, че болницата ще разполага и с 500 медицински сестри. 

Галя Кондева подчерта още, че ролята на държавата е да укрепи държавните болници, които да не стигнат до фалит. 

Тя даде пример, че болница "Лозенец" е водеща в просрощените задължения на лечебното заведение. Други болници с просрочени задължение е Александровска болница, Националната кардиологична болница, болницата във Враца, болницата в Ловеч. 

Още: Държавата ще спасява болница "Лозенец" с 25 милиона лева заем

Галя Кондева посочи, че българинът обича да посещава лекарите, да се консултира и да прави изследвания. 

Тя смята, че трябва да има преструктуриране в системата на здравеопазването, особено за лечебни заведения, които не могат да изпълнят изискванията. Резките промени в сферата на здравеопазването не са желателни, посочи Галя Кондева. 

Кога ще кацнат другите медицински хеликоптери у нас?

Кондева обясни, че има забавяне в плана по предоставяне на хеликоптер две и три в България. Според информацията на фирмата изпълнител "Леонардо" останалите медицински хеликоптери ще пристигна в България през януари и февруари месец. 

Още: Нов медицински хеликоптер ще има чак догодина

Министърът на здравеопазването увери, че ще има достатъчно антибиотици в аптеките за предстоящия грипен сезон. Галя Кондева коментира и въвеждането на вендинг машини за лекарства, като Министерство на здравеопазването няма да подкрепи въвеждането им в този вид, в който се коментираха в последните дни на Народното събрание. 

Още: Здравният министър отново удължи забраната за износ на инсулин и антибиотици

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес