Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След хаоса с е-рецептите: Държавата обсъжда преходен период (ВИДЕО)

08 ноември 2023, 09:52 часа

Не трябва да се отказваме от въвеждането на електронни рецепти в здравеопазването, защото те ще изсветлят големи проблеми с недостига на лекарства. Това обяви премиерът Николай Денков, коментирайки на живо във Facebook проблемите с издаването на е-рецепти.

Реклама

Още: Хаосът с е-рецептите – какви са проблемите и как да се решат

"Ситуацията съдържа нюанси. Възможност за електронни рецепти има почти от три години, никой не може да каже, че за първи път се появява тази възможност. Тя не беше използвана, докато не бе задължително", посочи той.

"Очевидно е, че има сблъсък на лобита – кой да изписва крайните лекарства, доколко това да бъдат лекарите, доколко да имат влияние фармацевтите, доколко могат да бъдат заменяни по-скъпите лекарства с генерици", каза още премиерът.

Още: България и електронните рецепти: напредък или ненужен хаос?

Преходен период

Той добави, че обсъжда с ресорния министър Христо Хинков - ако трябва, някъде да се сложи преходен период, както стана възможно със спешната помощ. Там лекарите получиха възможност да ползват хартиени рецепти.

Още: Вариант: Здравният министър обмисля възможност за хартиена рецепта

"Не трябва обаче да се отказваме от поетапното въвеждане на електронните рецепти – това е европейската практика и тя ще изсветли много проблеми. Например недостига на лекарства, от който всички се оплакват, идва в огромна степен от това, че няма ясна информация за наличните в момента лекарства. С е-рецептите ще знаем какво е налично и какво се изнася, създавайки дефицит на българския пазар", заяви Денков.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес