Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Разменяме си лекарства с други пациенти": Отново опасна липса на медикаменти за хора с трансплантации

22 октомври 2024, 13:33 часа • 264 прочитания

Отново има липса на лекарства за трансплантирани пациенти.

За това алармираха от Федерация "Български пациентски форум". Преди три седмици те са получили сигнал относно недостига на важните и дори животоспасяващи лекарства за хората с нови органи.

"Хубаво е обществото да знае, че тези пациенти приемат лекарствата всеки ден. Ако не приемат тези лекарства в интервала между 24 и 48 часа - организмът започва да създава антитела срещу трансплантираните органи. Тяхното здраве и живот е тотално заплашено", каза председателят на федерацията Иван Димитров, който е адресирал проблема към здравното ведомство.

Още: Предлагат нови правила за проследяване преди и след трансплантация

"Те казват, че не са получили никакъв сигнал, а пациенти и пациентски организации през годините сме пускали за този хроничен проблем неведнъж. Вчера получихме писмо, в което много ясно е отговорено, че Министерство на здравеопазването, Изпълнителната агенция по лекарствата и НЗОК са направили проверка и са констатирали, че в страната се внасят достатъчно количества от лекарствения продукт, за който ние алармирахме. Но съществена част от внесеното количество бива изнесено извън страната от определени търговци", допълни Димитров.

По думите му трябва да се спре порочният кръг и реекспортът на лекарства от България към Европа е толкова голям, че българите остават без лекарства.

Снимка: iStock

"Доставките в страната на медикамента са били регулярни през изминалите месеци, като следваща доставка се очаква в началото на ноември. След извършени проверки на данни от Изпълнителната агенция по лекарствата и НЗОК наличните и разпределените количества в аптечната мрежа са достатъчни за нуждата на пациентите и няма констатиран недостиг", пише в позиция на здравното министерство до Bulgaria ON AIR.

Мила Андонова си прави трансплантация през 2009 г. "От този момент най-малко веднъж годишно се сблъскваме с липсата на тези медикаменти, които се приемат ежедневно, животоподдържащи. И си разменяме лекарства с други пациенти. А това лекарство трябва да го пия до края на живота ми. Предвид това, че не сме хиляди хора, да не може да се осигури това, което по Здравна каса се полага, е недопустимо", коментира тя в ефира на Bulgaria ON AIR и не скри, че има стрес, защото се притеснява дали ще може да си осигури лекарство за следващия ден.

Още: Трима души получиха шанс за втори живот след донорска ситуация

"Това те връща в изходна точка и се връщаш години назад в живот, който е изпълнен с много мъки и болка. Връща те към диализата и не знаеш дали няма летален край. В момента съм взела лекарството назаем от друг трансплантиран. И понякога се е налагало да си доплащаме лекарството в рамките на 100-15- лв. за един медикамент", добави Мила.

Трансплантираните пациенти в България са около 500. "Съществува система, но не съществува контрол, значи някой има интерес. През всичките години ние алармираме за това. Лекарства изчезват периодично и всичко го знаем, обществена тайна е, че се прави реекспорт. Парадокс е животоподдържащи лекарства да се разменят по куриерски фирми", възмути се Иван Димитров.

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес