Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Първи жертви на западнонилската треска и в България

29 август 2024, 12:27 часа • 2523 прочитания

Двама души са починали от западнонилска треска у нас. За това съобщи Нова телевизия след потвърждение от Министерството на здравеопазването.

Треската се предава чрез ухапване от заразен комар Засега има информация за още един българин, който е носител на болестта.

Тепърва се очакват още случаи, тъй като пикът на заболяването е през август и септември, заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова. Още: Два случая на западнонилска треска у нас

Проф. Христова препоръча хората, които имат грипоподобни симптоми през този период, да се изследват за западнонилска треска. 

Повече за заболяването

Западнонилската треска е трансмисивно заболяване, предавано чрез ухапване от заразени комари. Най-често инфекциите се случват в периода от юли до септември, когато комарите са най-активни. Според данните от Центъра, 80% от заразените хора не проявяват симптоми. Около 20% развиват западнонилска треска, която се характеризира с главоболие, отпадналост, треска, мускулни болки, повръщане, обрив, умора, болка в очите и увеличени лимфни възли. Още: Десет вече са смъртните случаи от Западнонилска треска в Гърция

По-малко от 1% от заразените могат да развият заболяване на нервната система, като рисковите фактори включват напреднала възраст, високо кръвно налягане, диабет, бъбречни заболявания, алкохолизъм и други. Инкубационният период варира от три дни до две седмици. Специфично лечение на заболяването няма, включително и чрез антибиотици. На заразените се прилага поддържаща терапия. В момента няма разработена ваксина срещу вируса за хората, уточняват от Центъра.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес